donderdag, juli 05, 2007

 

Europese Rente

Analisten hebben de verwachting dat de Engelse Centrale Bank de rente vandaag zal verhogen. Dit is ongunstig voor de obligatiemarkt, want daarmee worden bestaande obligaties minder waard. Immers, als u nu een 4% rente krijgt op een obligatie, dan zal die obligatie minder gewild worden als er ook obligaties worden uitgegeven met 4,5% rente.
De Europese Centrale Bank zal volgende analisten de hele zomer geen renteaanpassing doen. Op het continent dus in principe rust in de obligatiemarkt.
Overigens heeft een belegger niet veel te maken met de obligatiemarkt als de intentie is om de obligatie aan te houden totdat deze weer afgelost wordt. Feit is echter dat veel beleggers handelen in obligaties en daarbij, net als bij aandelen gewoon koersrisico lopen. Een dalende rente maakt bestaande obligaties interessanter en als handelaar kan je op zo'n moment een winst op de door jou aangehouden obligaties realiseren.
Dat obligaties daarmee soms ook heel gevaarlijk zijn mag blijken uit het feit dat er jaren zijn geweest waarbij obligatie beleggers 15% aan waarde verloren. Ze zijn gelukkig nie ttalrijk, maar ook obligatiebeleggen gaat gepaard met flinke risico's, behalve... als de belegger wacht tot uitkering op de obligaties.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?