dinsdag, mei 15, 2007

 

Chrysler overgenomen

80% van Chrysler zal voor 7,4 miljard dollar verkocht gaan worden aan Cerberus Capital Management LP.
Nu zijn er twee opmerkelijke zaken aan deze deal.
1. Daimler verkoopt 80,1% en houdt zelf 19,9%.
3. Voor het eerst in een private equity onderneming eigenaar van een groot automerk geworden.
2. Daimler zal de pensioenverplichtingen en gezondheidszorgkosten blijven voldoen.
Zetten we deze twee zaken tegenover elkaar, dan lijkt het er sterk op dat Daimler in feite geld toegeeft op deze verkoop. Blijkbaar willen ze zo erg graag van Chrysler af.
Nu was in de vorige hype in overnames, deze overname één van de groteren. Indertijd gaven de CEO's alle positieve zaken aan en beleggers moeten vooral vertrouwen hebben in het management, dit was een gouden deal.
Nu, dat zien we. Het geeft goed te denken over al die 'gouden deals' die vandaag de dag, in de volgende overname hype, bekend gemaakt worden. Gaat er de laatste maanden wel eens een dag voorbij zonder een nieuwe enorme overname of fusie? Het gaat niet meeer om miljoenen, maar het gaat vooral om miljarden waar we tegenwoordig mee mogen smijten. Geld is blijkbaar goedkoop. Men noemt het echter wel miljarden, maar veelal is het virtueel geld. Zo ook hier. Immers de 7,4 miljard waar hier sprake van is, is hooguit een afdekking voor de kosten die bij Daimler blijven liggen. Europa mag straks de Amerikaanse pensioen en medische kosten betalen. Immers zullen die enorme Amerikaanse kosten drukken op het resultaat van Daimler, die dan vervolgens minder winstbelasting zal afdragen.
Daimler betaalde 9 jaar geleden 39 miljard dollar voor Chrysler. Nu betalen ze om van het bedrijf af te komen. Over slecht management gesproken. De Daimler/Chrysler topmanagers hebben de afgelopen tien jaar geen cent minder loon en bonus gekregen voor deze wanvertoning.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?