vrijdag, april 20, 2007

 

Qwest topman schuldig

Qwest kennen we in Nederland nog van KPNQwest, de samenwerking met KPN die de ene week nog doorgaf dat alles koek en ei was en een week later failliet werd verklaard.
Uiteindelijk bleek het één grote oplichting te zijn en de schuldigen kwamen er mee weg. Hun accountant (Arthur Andersen) bestaat niet meer en de topmensen waren binnen en kregen in de meeste gevallen zonder problemen andere lucratieve baantjes als ze nog meer geld bij elkaar wilden schrapen.
Het is net als bij Al Capone, uiteindelijk kunnen de misdadigers alleen via andere wegen gepakt worden. Het zijn criminelen en het voorspelbare feit doet zich voor dat de graaiende CEO's en topmanagers zich ook bijna altijd wel op andere vlakken te buiten gaan aan crimineel of misdadig gedrag.
De oude topman van Qwest bijvoorbeeld deed aan Insider trading zonder dat netjes door te geven. Een beetje de stijl van oud Philips topman Boonstra. Die bleek ook een geheugen als een zeef te hebben. Was wel in staat een multinational te leiden, maar kon zich niets meer herinneren van ritjes naar België waar hij illegale aandelenorders doorgaf. Het verschil tussen Nederland en Amerika is dat je in Amerika daarvoor wel flinke straffen kunt krijgen als je eenmaal schuldig bent verklaard. Maar liefst op 19 zaken is Nacchio schuldig verklaard. Nog niet de helft van de 42 geconstateerde onregelmatigheden. Had hij zich beperkt tot slechts 23 overtredingen, dan had hij er mogelijk nog mee weg kunnen komen, maar eenmaal begonnen is het moeilijk maat te houden. Voor alleen de trades na april 2001 werd hij schuldig verklaard.
Het blijft zuur dat over KPNQwest nooit straf werd uitgedeeld, maar het is dan weer leuk om te weten dat hij uiteindelijk toch wel tegen de lamp liep en even wat minder van zijn min of meer van de aandeelhouders gesloten geld kan genieten.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?