woensdag, april 04, 2007

 

BioDiesel heeft de toekomst

In Amerika is vooralsnog gekozen voor Ethanol als vervanging voor Midden Oosten Olie, maar dat is een korte termijn oplossing, typisch iets in de stijl van president Bush, die niet bekend staat om zijn lange termijn visie.
Zou hij wel een lange termijn visie hebben, dan zou hij al lang geleden hebben ingezien dat BioDiesel een veel hogere potentie heeft.
Zo is er nu zowel Ethanol als BioDiesel uit Maïs te halen, maar het is beide gevallen bijzonder inefficiënt. Veel beter is het om speciaal voor het doel geschikte gewassen te kiezen die daarbij dan liefst ook geen waardevolle landbouwgronden kosten en ook niet tegelijkertijd ons voedsel duurder maakt.
Dat alternatief is er, maar er is nog wel onderzoek voor nodig.
Zo zijn er supersnel groeiende algen die 50% olie bevatten en die in heel veel klimaten kunnen groeien. Ze kunnen zelfs in groeibakken in de woestijn gedijen!
Het mooie is daarbij, het kan groeien in zout water, zodat onbehandeld zeewater kan worden gebruikt. Veel idealer kan het haast niet. Toch zijn er ook uitdagingen, want hoe ga je de verzilting in groeibakken tegen, als die groeibakken in de woestijn staan. Welke impact heeft het plaatsen van duizenden hectaren groeibakken met water in een woestijn? Gaat dat verdampende water niet ergens anders problemen geven?
Er zijn dus nog wat dingen te regelen, maar die nu waardeloze en vervelende algen kunnen wel eens een zegen voor de mensheid gaan worden. Sneller groeiende planten bestaan er haast niet, dus de productiecapaciteit per hectare is enorm.



Tom Lassing

www.globalenergynewsletter.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?