dinsdag, april 24, 2007

 

ABNAMRO

Ik kreeg een vraag van een lezer of ik de enorme stijging van ABNAMRO niet had kunnen voorzien. het antwoord is simpel te beantwoorden en is 'nee'. Naar mijn idee kon dat niet. Altijd stonden de Nederlandse banken gewaardeerd op een K/W van onder de 10. Slechts eind jaren negentig waren ze hoger gewwaardeerd. Een tijd waarop we nu terugzien als een hype-tijd. ABNAMRO leek in handen te kunnen komen van Private Equity, en blijkbaar was het grote geld toen ineens bereid om ABNAMRO 50% hoger te gaan waarderen. Als de vraag zou zijn, kunnen we voorzien dat ING ook veel hoger gewaardeerd zou moeten zijn? Dan is het antwoord 'Ja', maar alleen in een hype tijd en als Private Equity een poging gaat doen die bank binnen te slepen.
Het 'oude' geld zal er alles aan doen om haar grip op de grote cash brengers niet te verliezen.
De deal met Barclays kan overigens nog vervelend gaan uitpakken. Ze is dat ABNAMRO aandeelhouders zover mij bekend 2,5 keer de koers van het aandeel Barclays ontvangen. Als nu de koers van Barclays in elkaar stort, dan kan de prijs voor ABNAMRO nog flink lager worden. Deze grap is vaker gezien, onder andere bij de overname van KLM door Air France.
Overigens is Groenink al binnen vanwege de beoogde overname. Buiten de onvermijdelijk overname bonus die hij gaat krijgen, zijn ook zijn honderduizenden aandelen en opties op aandelen ABNAMRO de laatste weken 50% in waarde gestegen. Elsevier schat de inkomsten voor Groenink op 17 miljoen euro. Zeker weten dat hij deze deal door wil laten gaan!
Overigens, zou de deal nog afketsen, dan moet de bank 200 miljoen euro aan Barclays betalen. Die betaalt Groenink dan niet, maar in feite betalen de aandeelhouders dan. Naar mijn idee zou deze regeling illegaal verklaard moeten worden omdat het in feite chantage richting de aandeelhouders is.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?