maandag, april 23, 2007

 

Bolivia en Brazilië in conflict

De nationalisaties in de energiesector in Bolivia zijn door het congres van Bolivia goedgekeurd. Dit maakt de weg vrij voor de invoering van de nieuwe afspraken die met oliemaatschappijen zijn overeengekomen. In die nieuwe afspraken is het Boliviaanse eigendom van de oliemaatschappijen in alle gevallen teruggebracht naar een minderheidsbelang en moet er meer belasting over de olie en gas inkomsten betaald worden.
Er is echter nog wel een hooglopend conflict met Brazilië.
Petroleo Brasileiro, een Braziliaans staatsbedrijf met beursnotering, heeft in 1999 twee raffinaderijen van de Boliviaanse staat gekocht en betaalde daar toen 75 miljoen euro voor. Vanaf dat moment heeft het bedrijf er naar eigen zeggen ook nog eens zo'n bedrag in geïnvesteerd.
Bolivia wil nu deze raffinaderijen terughebben en hooguit 77,5 miljoen euro daarvoor geven. Brazilië heeft al aangegeven dat het niet zal accepteren dat haar bedrijven op deze manier door een ander land een oor aangenaaid zal worden. Petroleo Brasileiro wil minstens 105 miljoen euro voor de raffinaderijen verkrijgen.
Het is op dit moment nog onduidelijk of er een oorlog door kan ontstaan, maar het loopt allemaal wel heel hoog op en de discussies lopen via de twee presidenten van de landen. Een Boliviaanse minister die dreigde om Petroleo Brasileiro helemaal niets voor de raffinaderijen te geven en de raffinaderijen op dat moment al door het Boliviaanse leger liet bezetten, werd na krachtige protesten van de Braziliaanse regering ontslagen.
Beide partijen denken volledig in hun recht te staan en dan is de kans op een escalatie het grootst. Alhoewel Brazilië een veel groter land is, heeft het een vrij zwak leger en is het totaal niet ingericht op het voeren van een eventuele oorlog. Brazilië kan dus voornamelijk alleen economische druk toepassen, maar heeft daar dan altijd ook zelf last van.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?