dinsdag, april 25, 2006

 

Venezuala

Hugo Chavez is opnieuw ten strijde getrokken tegen olieconcerns. Recent leek de kou uit de lucht, maar blijkbaar levert het hem allemaal nog niet genoeg geld op. Chavez kan de oliemaatschappijen rekken, totdat ze er geen winst meer in zien. Hij loopt dan de kans dat hij heel de olie-industrie wel moet nationaliseren. Met die drastische stap is uiteindelijk een land nog nooit beter geworden.
Voor Chavez zijn er twee redenen om opnieuw ten strijde tegen de oliemaatschappijen te trekken. De eerst is dat die stap hem populair maakt in eigen land. Daarnaast heeft hij gewoon meer geld nodig want hij brengt het land richting faillissement. Op dit moment is er door zijn stappen al meer dan 20% van de olieproductie capaciteit verloren gegaan. Als de oliemaatschappijen tegelijk zouden vertrekken zou Venezuela in volkomen wanorde achterblijven en zou er op dat moment een burgeroorlog uitbreken.
Chavez zijn geluk is dat de maatschappijen zeer verdeeld zijn omdat ze de olie wel heel erg hard nodig hebben. Als er één zou vertrekken dan is het nu nog altijd zo dat een andere de plek wel zou willen innemen. Zodra die situatie veranderd, zit Chavez echt in de problemen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?