vrijdag, augustus 19, 2005

 

Waar beurs aankoopkandidaten vinden?

De analisten van SMART Capital zijn dagelijks op zoek naar nieuwe beleggingsideeën. Maar waar halen we deze ideeën zoal?

Eén van mijn favoriete methodes om aankoopkandidaten te vinden, zijn de SEC-filings. Amerikaanse vermogensbeheerders met minimaal $100 miljoen onder beheer moeten ieder
kwartaal de samenstelling van hun portefeuille doorgeven aan de Securities and Exchange Commission (de SEC dus).

We krijgen zo ieder kwartaal een overzicht van de aandelen die deze beleggers kochten in de afgelopen drie maanden.
Sommige aandelen zijn inmiddels alweer gestegen maar heel vaak krijgen we zo ook de kans om de aandelen tegen lagere koersen aan te kopen.

Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat Berkshire Hathaway (het bedrijf van Warren Buffett) in het afgelopen kwartaal aandelen kocht van Tyco en Lexmark. Het gaat over kleinere investeringen van respectievelijk $140 miljoen en $61 miljoen.

De aankopen zijn meer dan waarschijnlijk niet door Buffett zelf uitgevoerd maar door Lou Simpson. Simpson is de Chief Investment Officer van verzekeringsdochter Geico. Het track-record van Simpson is de afgelopen jaren vergelijkbaar met dat van Buffett zelf.

We hebben nu dus twee nieuwe namen die we dieper kunnen analyseren. Zowel Tyco als Lexmark lijken op het eerste zicht aantrekkelijk geprijsd, maar wat verwacht je anders
van een slimme value investor als Simpson?

Maar er zijn nog andere value investors die het afgelopen kwartaal actief waren. Zo kocht Carl Icahn aandelen van Morgan Stanley (voor $78 miljoen) en investeerde hij $142 miljoen in Temple Inland. Opnieuw twee namen die het bekijken waard zijn.

Fairholme Capital nam 5 nieuwe posities in. Abonnees van SMART Capital zijn al bekend met twee ervan: IDT en AIG.
Deze aandelen kwamen in de voorbije weken en maanden aan bod en het is met veel plezier dat we nu vaststellen dat ook andere value investors brood zien in de aandelen.

U ziet het zelf, even wat grasduinen in de SEC-filings levert heel wat interessante ideeën op die geschikt zijn voor een diepgaandere analyse.


Maarten Verheyen
www.SMARTCapital.be




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?