woensdag, augustus 10, 2005

 

Chinese economische groei met vraagtekens

In het verleden konden we de Chinese economische groei perfect aflezen van de goederen die van en naar China verscheept werden. Immers is de ligging van het land zodanig dat veel van de goederen per schip versleept worden naar de rest van de wereld.
Het lijkt er nu op dat er wat aan de hand is.

Groeide het scheepsvolume in het verleden steeds netjes met de groei van de Chinese economie mee, nu blijft het enorm achter.
Om preciezer te zijn, het zou nu uitkomen op slechts zo'n 2% groei per jaar.

Dat zou inhouden dat de Chinese economie niet 9% groeit, waar iedereen van uit gaat, maar slechts 2%!

Of er is iets aan de hand...

Voordat ik hier ga beweren dat de rest van de wereld het fout heeft wil ik de in mijn ogen enige andere mogelijkheid voorleggen.
Dat is immers dat China economisch nog altijd wel 9% groeit, maar dat deze groei vooral voortkomt uit de groei van haar eigen interne economie. China is eindelijk aan het consumeren gegaan! Steeds meer goederen worden nu in China gemaakt... immers wat wordt er tegenwoordig niet gemaakt... maar ook steeds meer Chinezen kopen deze goederen, zodat ze niet meer ge-exporteerd worden.

Nu is het wel de vraag wat de tegenvallende in- en uitvoer voor consequenties voor de wereldeconomie hebben. Er is immers wel wat aan de hand, want daar waar we op de wereldmarkt steeds een groei van 9% zagen is deze vanuit de scheepsladingen nog slechts 2%. Het lijkt me toe dat dit de groei in andere landen ook kan be?nvloeden. Geeft het de rest van de wereld lucht, of zal de tegenvallende groei van verkeer van en naar China ook de rem op de wereldeconomie zetten?
Daar nu de meeste multi-nationals al in China zitten zullen de winsten van deze bedrijven ook bij een betere Chinese interne markt blijven groeien. Eindelijk gaat iedere Chinees zijn eigen koelkast kopen. Vooral dat feit is goed nieuws. Als we nu maar niet ineens meer geld voor onze koelkasten moeten gaan geven omdat ze hier dan schaarser gaan worden!

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?