woensdag, augustus 17, 2005

 

Go away in may, but remember, be back in september

Dit jaar was er duidelijk geen sprake van een slechte beurszomer. Zelfs al zou eventueel de beurs nu nog door de bodem gaan, een slechte beurszomer kunnen we het niet noemen. In mei begonnen we rond de 346 en begin augustus stonden we al boven de 400. Waarlijk geen slecht resultaat en bijzonder prettig voor de beleggers die thuis bleven en met de markt meehobbelden. Gisteren sloten we op ongeveer 394.
Hierbij overigens aangetekend dat we over de laatste maand gezien niet eens zoveel meer deden. Begin juli stonden we al rond de 390 en gisteren sloten we op 393,5 slechts een paar punten daarboven.
Welke aandelen hebben ons zo mooi door de zomer heen geholpen?
Eén van die aandelen is Royal Dutch Shell, dat begin mei rond de 23 noteerde en nu boven de de 26 staat. Echter mag duidelijk zijn, procentueel heeft RDS haar steentje bijgedragen, maar beter dan de index was het niet.
ING is een andere grootmacht binnen de index. Het aandeel steeg van net onder de 22 naar bijna 24. Mooi, maar eigenlijk een underperformer. Dit is ook het geval met collega Fortis. Prima performance, maar gelijk aan het beursgemiddelde.
Ondertussen hebben we met deze drie aandelen al wel ruim meer dan een derde van de beurs te pakken!
ABNAMRO, ook goed voor ruwweg 10% was een underperformer. Dit is mede het geval omdat het aandeel recent flink is teruggekomen.
Wie was het dan wel die de index deze vleugels gaf, want tot nu toe was het hoogstens gelijk aan de index, maar nog niet beter dan.
Unilever deed het ook gemiddeld. Het aandeel steeg van 50 naar 56. Dus daar kijken helpt ook niet.
Aegon is de eerste die het beter dan gemiddeld deed. De koers steeg van 10 euro naar 11,80. Het is de enige financial die deze zomer boven het gemiddelde scoorde.
VNU deed het dankzij enkele fantastische dagen ook bovengemiddeld. Van 22 steeg het aandeel naar 25,3. In feite is de helft van deze winst slechts te danken aan slechts drie goede dagen. Vooralsnog lijkt het ook even over te zijn voor VNU.
Branchegenoot Wolters Kluwer... maar zijn het eigenlijk nog wel branchegenoten, deed het slechts gemiddeld. ReedElsevier was zelfs ondergemiddeld.
Kijken we naar de Chemie, dan was DSM weer ijzersterk, maar op z'n best goed gemiddeld te noemen. De stijging was van 54 naar 61,5. Akzo Nobel was echter underperformer, dus vanuit deze sector kwam de kracht van de index ook niet.
Techniek in de vorm van Philips was het ook niet. De stijging was van 19,5 naar 21,6. Mooi, maar het springt er niet uit.
ASML deed het wat dat betreft beter met een stijging van 11,5 naar 14,2. Het is daarmee één van die zeldzame bovengemiddelde stijgers geworden en het zou met niet verbazen als er de aankomende tijd nog iets meer in het vat zit. De koers is nu aan het stuiteren op de steun van maart en eind juni.
Outperformer is ook, wie zou dat gedacht hebben... Ahold. De stijging van 6 euro naar 7,25 is bovengemiddeld.
Wat dacht u van index dwerg Buhrmann... Een stijging van onder de 7 naar 10 euro. Procentueel een giga performance in drie en een halve maand.
Een andere index dwerg, Getronics deed het ondergemiddeld met een stijging van 9 euro naar 9,7 euro. Hagemeijer scoorde gemiddeld.
KPN deed het ook net iets beter dan gemiddeld. De stijging was van 6,5 naar 7,3 euro.
Numico heeft een mooie zomer achter de rug, maar het rendement is laag gemiddeld te noemen. Van 31,2 naar 34,8.
TNT steeg ook, van 20,4 naar 21,5. Het was duidelijk slechter dan gemiddeld.
Vedior, zit die ook in de index? Ja, die doet ook nog mee. Het was waarschijnlijk het slechtste aandeel won slechts van 11,5 naar 11,9. Dat houdt dus niet over.
Versatel, het doet nog mee, steeg van 2 euro naar 2,2 euro. Een ondergemiddelde score.
Klapper van de zomer is naar mijn idee uiteindelijk SBM Offshore geworden. Tegen de verwachtingen in, is dit aandeel van 51 euro gestegen naar dik 62 euro. Na iedere paar dagen rust kwam er weer een stijging, het ging maar door. Ondanks de slechte OK score die het aandeel eind 2004 kreeg is het aandeel maar blijven stijgen. Was dit er de oorzaak van dat het zo slecht is afgelopen met het OK score beleggingsfonds? Immers, dat is recent geliquideerd. Te weinig beleggers hadden er hun geld er nog in zitten. Heel jammer, want Okkerse heeft de laatste jaren in de meeste gevallen uiteindelijk wel gelijk gekregen. Hij zat er voor beleggers dit jaar wel heel erg naast, want juist SBM Offshore, waar hij zo uitgesproken negatief over was, scoorde gigantisch.
Al met al een mooie zomer waarbij het beursgezegde pertinent onjuist gebleken is. De zomerslapte was er wel in omzet, ook in beweging, maar uiteindelijk ging het steeds weer hoger.
Tom Lassing
www.beursbox.nl

PS: de in het artikel genoemde koersen zijn bij benadering genomen en zijn niet exact vastgesteld. Dit even ter voorkoming van discussies over exacte resultaten.



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?