maandag, juli 04, 2005

 

Dow Jones en AEX beurs vergelijken

Of, anders gesteld, appels met appels vergelijken.

Door Herman Twaalfhoven
Tom schreef afgelopen vrijdag al over het opmerkelijke verschil tussen de Amerikaanse beurs en de Europeese beurs. Nu heb ik zelf wat indices nagekeken en om een juist vergelijk te krijgen, alles omgerekend in Euro's. Onderstaande tabel geeft de resultaten van 3 januari tot en met 30 juni weer.
AEX +9,1%
CAC +9,7%
DOW +6,8%
NAS +6,6%
S&P +10,5%
Hieruit blijkt dus dat in Euro's gerekend de verschillen niet zo groot zijn. Bedenk hierbij dat de Euro begin van het jaar nog op 1,35 stond, tegen 1,21 op 30 juni.
De dollar is ruim 10% in waarde gestegen. Dit is natuurlijk gunstig voor de Nederlandse bedrijven die een aanzienlijk deel van hun winst in dollars krijgen uitbetaald. Aan de andere kant staan de Amerikaanse bedrijven die hun buitenlandse winsten in dollars zien afnemen. Dit zal de komende weken blijken.
Een ander aspect is natuurlijk dat de import voor de Amerikanen goedkoper wordt, maar daarentegen de Amerikaanse export hinder zal ondervinden van de dure dollar. Jammer voor hun, maar goed voor ons. Zo heeft elk nadeel een voordeel.
Ondertussen probeert China met zijn zuur verdiende dollars, zijn energievoorziening veilig te stellen door een oliemaatschappij te kopen. Daar waar Amerika zijn toevlucht zoekt tot een oorlog om de Iraakse oliebronnen in te pikken, kiest China dus voor een meer vredelievender aanpak. Het is echter de vraag of de yanks zich het kaas van hun brood laten afpakken. Anders hebben ze die oorlog voor niets gevoerd.

Herman.

www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?