woensdag, juni 29, 2005

 

Partypoker

Ik heb in een artikel op Succesverhaal.nl al eens laten weten dat ik er een probleem mee heb een concept aan te prijzen waarbij je als ondernemer alleen geld verdiend als je gestuurde klanten verliezen.
Het is niet de reden dat ik niet meedeed in de IPO van Partypoker. Immers, die IPO was alleen maar opengesteld voor Institutionele beleggers. Die hadden heel veel trek, want er werd per aandeel 116 pence betaald. Daarmee was het bedrijf in Ă©Ă©n klap bijna 7 miljard waard, meer dan bijvoorbeeld een bedrijf als Britisch Airways.
Heel de operatie van Partypoker is opgezet om de eigenaren te laten cashen. Ze verkochten slechts 23% van de aandelen, maar zijn daarmee alle vier multi-miljonair geworden. Dat op zich is prima en leuk voor ze, maar we gaan nu zien dat de instituten de aandelen weer door gaan verkopen aan particulieren. Tegen een hogere koers uiteraard en daarmee is de particulier nog meer lucht aan het kopen. Het bedrijf is nu al meer dan tien keer de omzet per jaar waard. Opvallend daarbij is wel dat het 'slechts' 20 keer de winst is. In die zin is het aandeel nog niet overdreven duur, maar er loeren gevaren. Zo dreigen er rechtszaken in Amerika over de legaliteit van het concept. Het cashen kon ook wel eens met die dreigende rechtszaken te maken hebben, immers moeten de advocaten ook nog betaald gaan worden.
Is het ethisch te verantwoorden om in zo'n concept te beleggen?
- Als aandeelhouder is het een andere rol dan als een online ondernemer die anderen op de service wijst en dan geld verdiend als de klanten verliezen. In die zin zou ik er minder probleem mee hebben om er aandeelhouder van te zijn, dan om dit concept te gaan promoten.
Het is echter een aandeel dat al snel in de hoek van Google geplaatst wordt, maar eerlijk gezegd zie ik dan in Google meer. Partypoker is niet uniek en kan vrij makkelijk gekopieerd worden. Daarmee is het niet te vergelijken met een powerhouse als Google en iedere vergelijking met Google is in feite een belediging voor de zoekmachine, behalve dan, daar waar het om de winst gaat. Partypoker kent een 57% winstmarge en dat is enorm.
Wie wat geld over heeft en geen bezwaar tegen gokken heeft kan nu mbt dit bedrijf twee dingen doen. Het pokerspel online gaan spelen en hopen dat er geld aan verdiend wordt, of het beursspel ermee spelen door de aandelen te kopen en hopen dat er op die manier nog aan verdiend gaat worden.
Ik moet toegeven, het bedrijf is groots opgezet, met een enorm dure reclame campagne op CNBC. Die investering durfden ze te doen en dat keert zich nu uit. Ze zijn, mede door die dure reclamecampagnes, op de kaart gezet en wisten de nummer Ă©Ă©n positie door deze enorme media-exposure te bereiken.

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?