donderdag, juni 30, 2005

 

Beleggen in Turbo's (3)

De meeste vragen over beleggen in de Turbo gaan over het financieringsniveau, de ratio en de stop loss.
Net zoals bij opties de call opties zo uitgelegd zijn, is het voor veel beleggers enorm moeilijk eea dan om te draaien als het put opties betreft. Immers, wat moet je dan omdraaien??

Turbo's hebben een beetje hetzelfde probleem. Is het voor iedere belegger noodzakelijk om precies te weten hoe het zit en hoe het allemaal precies werkt?

Ik vloek in de kerk als ik zeg dat dit niet noodzakelijk is, maar laten we eerlijk zijn, welke optiebeleggers weten echt alles van opties? Waarschijnlijk nog geen 5%. Waarom zouden we dan van Turbo beleggers verwachten dat ze er wel alles over weten?

Het is dus niet noodzakelijk, maar wel vreselijk slim en handig om de ins en outs te kennen. Immers kan het bewust kiezen van een Turbo met een bepaald stop loss niveau u veel geld schelen. Stel dat u een analyse van een onderliggende waarde heeft gedaan en een steun verwacht op 50, maar de stop loss van de Turbo die u koos ligt al op 51, dan is het niet handig om die positie in te nemen. Immers wordt u dan net boven de Technische stop al uitgestopt, terwijl uw analyse, een steun op de 50, wel zou kunnen uitkomen. Een Turbo met stop loss op 50, maar liever nog 49 zou dan beter zijn.
Is dat kennis over Turbo's, of is dat kennis over steun en weerstanden die u dan helpt?

Zoals gezegd, het financieringsniveau levert de meeste vragen op. De ABNAMRO site zegt er oander andere het volgende over:

Financieringsniveau
Turbo Long
Het financieringsniveau van een Turbo Long is het deel van de onderliggende waarde dat ABN AMRO voor u financiert. In het algemeen wordt over dit niveau op dagbasis financieringskosten verrekend, waardoor dit iedere dag oploopt. Dividend wordt teruggegeven door het financieringsniveau te verlagen. Hierdoor heeft een dividenduitkering geen invloed op de prijs van de Turbo.

Turbo Short
Een Turbo Short werkt tegenovergesteld. Als u een Turbo Short koopt, is het alsof ABN AMRO de onderliggende waarde voor u verkoopt. Dit noemen we 'short gaan'. In het algemeen genereert de opbrengst rente die ten goede komt aan het financieringsniveau. In dat geval ontvangt u bij een Turbo Short renteopbrengsten over zowel uw inleg als de verkoopopbrengst van de onderliggende waarde. Bij een dividend uitkering wordt het financieringsniveau verlaagd. Hierdoor heeft een dividenduitkering geen invloed op de prijs van de Turbo.

Een ander lastig punt is overigens de ratio.
Hier moet u er een paar uit uw hoofd gaan leren als u met Turbo's aan de slag wil.

Ratio
De ratio van een Turbo bepaalt hoeveel Turbo's u zou moeten kopen om Ă©Ă©n keer in de onderliggende waarde te beleggen. Anders gezegd: een ratio van bijvoorbeeld 10 houdt in dat als de onderliggende waarde 10 verandert, de Turbo EUR 1 verandert.
Nu heeft niet iedere onderliggende waarde dezelfde ratio. Dat is dus iets om terdege rekening mee te houden.

Onderliggende waarde Ratio verandering Verandering prijs Turbo
AEX 10 1 EUR
DAX 100 1 EUR
Heineken 1 1 EUR
Google 10 1USD ~ EUR 0.75-0.80
Dow Jones 100 1USD ~ EUR 0.75-0.80
EUR USD 0.01 1USD ~ EUR 0.75-0.80

Dus als de AEX met 10 punten verandert, zal de Turbo met EUR 1 veranderen. De ratio is ingevoerd, omdat anders bijvoorbeeld EUR 575 voor een Turbo op de DAX betaald zou moeten worden. Met een ratio van 100 is dat EUR 5,75.

Hoe dit in de praktijk werkt kom ik volgende week op terug.

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?