dinsdag, juni 28, 2005

 

Reverse Split

Ik kreeg de afgelopen dagen enkele vragen over de Reverse Split. Wat is het en wat houdt het in.
In feite is het precies omgekeerd aan de Splitsing van aandelen.
Waarom willen bedrijven splitsen, of juist andersom, aandelen samenvoegen (reverse split)?
De reden is vaak heel simpel, het bevorderd de handel in aandelen.
Nemen we het voorbeeld van Fugro. Dit bedrijf doet het zo goed dat de koers naar de 80 euro per aandeel was gestegen. Dat is een probleem, want beleggers vinden een koers van tussen de 20 en 30 euro ideaal, maar bij een hogere koers kunnen veel beleggers te weinig stukken kopen en vinden ze het aandeel dus 'te duur'.
Voor Fugro, dat Ă©Ă©n van de 'duurste' aandelen in Amsterdam was geworden dus reden om te splitsen en wel 4 aandelen voor 1 oud aandeel.
Een belegger krijgt onder inlevering van zijn 80 euro aandeel nu vier aandelen die ieder 20 euro waard zijn.
Het kan echter ook andersom. Getronics bijvoorbeeld is door de technologie crisis hard geraakt. de overname van Wang was te duur en slecht getimed.
De koers ging naar iets meer dan 1 euro per aandeel.
Voor beleggers een indicatie dat er iets mis is, want pennystocks zijn 'gevaarlijk'.
Het is dus voor Getronics van belang om niet als 'pennystock' bekend te staan. Dat is slecht voor de naam en dus slecht voor de business. Een reverse split is dan de oplossing.
Bijvoorbeeld, voor 7 oude aandelen krijg je 1 nieuw aandeel, dat daarmee 7x het oude aandeel waard is.
Het aandeel is geen pennystock meer en in de loop van de tijd zullen beleggers vergeten dat de hogere waarde middels een Reverse Split is bereikt.

Voor beleggers is het van belang te weten dat normaal gesproken een splitsing goed voor de verdere koersvorming is, want beleggers zien ineens dat per aandeel het bedrijf goedkoper is geworden. De koerswinst kan aanzienlijk zijn en meestal is het een goede zet dit soort aandelen te bezitten.
Een Revere Split is bijna altijd negatief. Het goedkope aandeel is ineens heel duur geworden en vaak zien we dan ook de koers rondom de Reverse Split zwaar corrigeren. Meer dan 50% is helaas geen uitzondering.

Doe er uw voordeel mee.

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?