dinsdag, juni 28, 2005

 

KPN neemt Telfort over

Een verrassende zet die een paar ondernemers heel erg blij gaat maken. Nog niet zo lang geleden werd Telfort voor 25 miljoen overgenomen van MMo2.
Nu, nog geen twee jaar later, wordt er bijna een miljard voor neergelegd door KPN.
Met 2,4 miljoen klanten is Telfort in vrij korte tijd Ă©Ă©n van de grote spelers in Nederland geworden. Het feit dat marktleider KPN dan zo'n grote partij gaan overnemen zou in heel wat landen problemen opleveren, maar op dit moment verwacht niemand serieuze tegenstand van de NMa.
De strategie van KPN is al jaren om leiders in het nieuwe veld over te nemen. Eerder werd bijvoorbeeld XS4ALL overgenomen, toen deze in de toen ontluikende Internet sector marktleider werd. Door nu steeds de grootste snoepers van het marktaandeel van KPN over te nemen kan KPN haar marktaandeel blijven behouden. Hadden ze de UMTS fout indertijd niet gemaakt, dan had KPN nu wereldwijd een leider kunnen zijn en was ook de koers niet zo genadeloos afgestraft geworden. Het blijft jammer dat een zo te voorkomen fout (ik als outsider was niet de enige die hier zeer kritisch over schreef) toch gemaakt is, met alle negatieve gevolgen die daar bij hoorden.
Overigens, over slecht ondernemerschap gesproken... Hoe zou de verantwoordelijke top van MMo2 zich nu voelen? Dat waren de schlemielen die voor 25 miljoen afscheid namen van hun Nederlandse dochter.

Wat vind ik persoonlijk van deze stap: KPN koopt nu een bedrijf voor de volle marktprijs, terwijl de klantenbasis van Telfort door de snelle groei waarschijnlijk niet erg stabiel is. Immers, veel van de klanten zijn bij KPN vertrokken en sinds korte tijd bij Telfort. Als de abonnementen aflopen is de kans groot dat ze weer gaan lopen. Nu heb ik geen miljard, maar ik had er ook geen miljard voor over gehad. Ik begrijp dus ook niet zo goed waarom 'de markt' zo enthousiast is.

Tom Lassing
www.beursbox.nl

Heeft u de gratis nieuwsbrief al? www.beursbrief.com



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?