dinsdag, mei 22, 2007

 

Opties potentieel gevaarlijk bij overnames

Stel even, u denkt dat u bij een bedrijf kunt voorzien dat ze gaan worden overgenomen.
Hoe kunt u daar op inspelen. Als u de aandelen koopt, dan kan dat flink in de papieren lopen, mogelijk heeft u dat geld niet. Opties zijn dan een alternatief. U hoeft dan minder eigen geld te hebben om met de hefboom toch leuk mee te kunnen doen.
Waar u dan echter mee te maken krijgt, is dat er bij een daadwerkelijke overname een 'Fair Value' regeling van kracht wordt.
Dat houdt in dat de waarde van de resterende looptijd door u als koper van een call optie weer ingeleverd moet worden bij de optieschrijver.
Theoretisch is het mogelijk dat de call koper door een ongelukkige samenloop van omstandigheden gelijk krijgt met de overname, maar geld kwijtraakt vanwege de 'Fair Value'.
Dit is één van die zeldzame momenten waarbij het gegeven van 'nooit meer kwijt dan uw inleg' mogelijk niet waar blijkt te zijn. Omdat opties niet door het bedrijf zelf worden uitgegeven, maar door de beurs, vallen opties niet in de deal bij de overname. Nu is de kans klein dat u hemd en shirt kwijtraakt in dit geval, maar gelijk krijgen en geld verliezen is natuurlijk een heel zuur gegeven. De Fair Value wordt bepaald aan de hand van de Black and Scholes berekeningsmethode. Als u opties koopt die gewaardeerd zijn tegen die methode, dan loopt u nooit gevaar. Koopt u op een moment dat de koers even flink afwijkt van die theoretische waarde, dan komt u in de gevarenzone. Weet dat uw tegenspelers op de beursvloer die theoretische waarde altijd in beeld hebben. Als u dat niet hebt, dan hebt u een kennisachterstand en dat kan u dus opbreken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?