donderdag, mei 17, 2007

 

Nog even vrijheid voor private equity CEO´s

Als de volgende bearmarkt komt, dan MOET iemand daar schuld aan hebben. Het mag duidelijk zijn dat de eerstvolgende schuldigen al gevonden zijn, al realiseren ze het zich nog niet.
De topmanagers van private equity bedrijven zijn het ideale mikpunt van toekomstige justitiele onderzoeken en rechtszaken. Niemand mag ze, ze nemen keiharde beslissingen die vaak niet in het ´algemeen belang´ zijn en kijken puur naar geld en veel minder naar bredere wenselijkheid van bepaalde saneringen.
Op dit moment doen ze mogelijk niets dat echt tegen de wet is, maar als het sentiment door een heftige beermarkt veranderd, dan kijken we ook anders tegen economische zaken aan. Zodra in een beermarkt tienduizenden hun ontslag krijgen, dan is die nu zo opgehemelde private equity topman, die vaak uit lucht een enorm bedrijf wist te creëren, ineens de schuldige die de beermarkt ontketend heeft en de persoon aan wie die tienduizenden ontslagen te danken zijn.
Hun hoofd, maar minstens hun vrijheid zal dan vanuit de maatschappij en de politiek gevraagd worden.
Een slimme Private Equity topman slaat dus nu zijn slag en maakt dat hij daarna snel met zijn miljoenen uit het publieke leven verdwijnt. Doet hij dat niet, dan wacht hem over enkele jaren vrijwel zeker een rechtsgang en mogelijke gevangenisstraf. Immers moet er iemand schuld hebben aan de volgende beermarkt. Ook justitie pakt dan het liefste diegenen die dan toch al niet geliefd zijn.
Overigens is dit geen profetie zonder historie. Elliottwave.com heeft aangetoond dat deze gang van zaken ook in vorige beermarkten zo gingen. Het waren steeds de meest succesvollen die in de opvolgende beermarkt vervolgd werden. in 1933 waren het de bankdirecteuren, in 1940 de adviseurs, in 1970 de brokers, in 1974 de pensioenfondsadviseurs in 1988 de insiders en in 2002 de witteboord criminelen aan de top.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?