donderdag, mei 17, 2007

 

Beleggersvisie

We hebben vaak zo veel op van de visie en het marktinzicht van de groep 'beleggers'. We zien dat terug in uitspraken als "de markt heeft altijd gelijk". Als ik echter individuele beleggers vraag waarom ze een bepaalde positie gekocht hebben, dan is het vaak toch alleen maar omdat anderen dat aandeel noemden. Of het aandeel in hun eigen strategie past, dat is eigenlijk door hen niet onderzocht.
Zo eerder deze week ook iemand die het laatste jaar flinke verliezen heeft gemaakt op zijn portefeuille, terwijl de meeste aandelen die hij in het afgelopen jaar in portefeuille had in de periode na zijn aankoop fors (gemiddeld 30%+) in waarde gestegen zijn. Hoe is het dan toch mogelijk om verliezen te maken?
Het antwoord is eigenlijk verbluffend. De belegger in kwestie houdt enorm van traden, maar hij nam adviezen aan van iemand die veel meer een buy and hold visie had. De belegger wilde als trader snel resultaat en verkocht zowel bij stijging als daling veel te snel. Hij kapte het verlies snel, terwijl er gewoon iets meer geduld in de positie nodig was en hij nam al winst als de koerswinst nog maar net op gang kwam. Kortom, voor het overgrote deel de juiste aandelen, maar de verkeerde acties op die aandelen.
Het resultaat was zeer bedroevend en zwaar negatief, terwijl de belegger die de tips aan hem gaf een portefeuille resultaat van ruim 30% kan overleggen. Voor de belegger leek het wel oplichting, maar ik moest constateren dat het in dit geval toch echt aan de belegger zelf lag.
De belegger was zeer ontevreden over de gekregen tips en gaf aan dan toch liever maar weer op eigen kracht te gaan traden...
Alsof hij DAT het afgelopen jaar niet had gedaan, met desastreuze gevolgen!
Het is van groot belang dat u als belegger een beleggersvisie heeft, maar ook dat u posities zoekt die in die visie passen. Het is immers met een verkeerde strategie ook mogelijk om enorme verliezen op te lopen in aandelen die uiteindelijk in een jaar tijd gemiddeld 30% hoger noteren.
Een verbluffende constatering, maar wel waar.
Als u een tipservice afneemt, kijk dan vooral naar de beleggersvisie en niet zo zeer naar het rendement!


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?