dinsdag, mei 29, 2007

 

Het wonder van Dubai

In de olierijke staatjes in het Midden Oosten is de angst altijd groot geweest dat met het opdrogen van de oliebronnen de landen ook weer terug zouden glijden naar het zandbak met geiten en kamelenhoeders niveau dat ze voor de vondst van de olie hadden.
Met enorm elan is de afgelopen jaren dan ook onder andere in Dubai gewerkt aan het opbouwen van een economie naast de olie industrie.
Zo is in Dubai allereerst begonnen met het aantrekken van 's werelds rijksten. Het ging ze daarbij om de rijkste individuen en rijkste bedrijven.
Ze hebben dat gedaan door het afschaffen van een heleboel belastingen. Zo is er (vrijwel) geen inkomstenbelasting en is ook de winstbelasting voor bedrijven afgeschaft.
Betaal je dan niets daar? Jawel, je betaalt daar voor wat je vraagt. Wil je een bedrijf runnen, dan moet je daar een vergunning voor hebben en die vergunning betalen. Verder moet je visas betalen etc. In feite komt het er op neer, je betaalt voor wat je vraagt.
Zelfs Halliburton, het meest Amerikaanse bedrijf wat er zo'n beetje is, heeft nu haar hoofdkantoor in Dubai. Het scheelt ze heel veel belasting die ze anders in Amerika hadden moeten betalen. Niet echt vaderlandslievend, maar als bedrijf wil je graag die extra 20 tot 35% belasting op je winst besparen! Het Westen is nu eenmaal via belasting alle initiatieven aan het smoren en wil je wereldwijd kunnen concurreren, dan moet je wat.
Ondertussen is Halliburton niet meer alleen. Al 150 grote internationale bedrijven uit de Fortune 500 hebben nu een divisie of zelfs hun hoofdkantoor in Dubai.
Veel van de extreem hoogbetaalde topmanagers van die bedrijven hebben nu een huis gehuurd of gekocht in Dubai en geven er vervolgens veel geld uit. Ineens is er dus een echte economie ontstaan. Een economie die nog enorm zal groeien. Er liggen al plannen voor het grootste vliegveld ter wereld en daar zal het niet stoppen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?