dinsdag, maart 06, 2007

 

Diesel

In Amerika is de laatste jaren, onder invloed van Bush, de nadruk gelegd op bio brandstoffen die in de vorm van ethanol worden gemengd met reguliere brandstoffen.
Op zich niet veel mis mee, behalve het feit dat het duur is en ethanol gemaakt wordt van producten die we ook kunnen eten. We zien nu dan ook graan en mais in waarde stijgen omdat er zo nodig brandstof van gemaakt moet worden. Dat terwijl die producten helemaal niet efficient om te zetten zijn naar ethanol.
Vooral Amerika en China zouden veel beter inzetten op Diesel en we zien nu ook dat Chrysler die trend begrepen heeft.
Diesel wordt nog door velen gezien als een zwaar vervuilende vorm van brandstof, maar de moderne diesel motoren zijn nietvervuilender dan benzine motoren. Per liter brandstof is diesel veel efficienter en zowel de motoren als de brandstof zijn de laatste jaren enorm verbeterd.
Waarom juist voor China en Amerika zo interessant?
Die landen hebben de grootste steenkolen voorraden ter wereld. Met een techniek die we "coal to liquid" noemen zijn die steenkolen om te zetten in diesel. Er liggen genoeg kolen in beide landen om nog honderden jaren mee vooruit te komen. Het is daarom dat het zo jammer is dat Bush als een peuter stug volhoudt aan zijn gekozen beleid. Niet nieuw voor Bush, want dat doet hij ook richting de Irak oorlog. Mochten de democraten in het Witte Huis komen, dan zet ik in op diesel.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?