vrijdag, maart 02, 2007

 

Verzekeren?

Ons huis is verzekerd, onze auto is verzekerd, we hebben een inbraakverzekering, veel mensen hebben tegenwoordig zelfs een levensverzekering.

Waarom dan geen verzekering afsluiten op uw beleggingsportefeuille?

De afgelopen week was weer eens het bewijs, dat op de beurs alles mogelijk is. Ik had, om eerlijk te zijn nu niet direct verwacht, dat de daling ingezet zou worden vanuit het Verre Oosten: mijn verwachting is al een tijdje, dat als eerste de huizen bubble in Amerika als gevolg van de te hoge hypotheken in Amerika uiteen zou spatten. Maar dat komt waarschijnlijk nog, de eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar.

Eerst maar eens zien, hoe we deze koerscorrectie moeten wegwerken. Een stevige koerscorrectie, dat wel: alleen al de afgelopen week is er meer dan 100 miljard dollar wereld wijd weggevlogen, zomaar, foetsie. Maar reëel gezien was er niets mis met deze correctie, de markten waren al nerveus en het houdt ons, de belegger, alert. Toch komt de klap hard aan, zeker als je er niet vooraf op ingespeeld hebt.

Hoe? Door een verzekering op je portefeuille af te sluiten, een verzekering in de vorm van één of meerdere put opties. De beurs gaat niet altijd omhoog, al lieten de laatste maanden ons iets anders zien. Toch was de stijging een mooi moment om relatief goedkoop één of meerdere puts in te slaan. Hierdoor verkleint u weliswaar uw winst bij een verdere koersstijging, maar u bent gedurende de looptijd van de put optie (s) verzekerd tegen een koersdaling.

Het is nog steeds niet te laat om in put opties te stappen, volgens veel analisten is de correctie nog niet voorbij en kunnen we zelfs zakken naar de 450 punten in de AEX. Vele beleggers zien de aanschaf van puts als een verliespost, maar ik kan u verzekeren, dat het erg prettig wakker worden is als je bij het ontbijt kunt constateren, dat zelfs na deze daling je portefeuille niet mee is gedaald, maar zelfs is gestegen!

Deze keer was de verzekering géén weggegooid geld, de brand is tijdig geblust.

Er blijft zelfs voldoende over om eens lekker met vakantie te gaan, maar wel met een goede reisverzekering!

Vaak kunnen we met de ontvangen dividenden onze put opties bekostigen, maar daarover een volgende keer meer.

Fred Weites is schrijver van het boek Beleggen met plezier , het boek dat als de basis dient voor deze column. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De waarde van zijn beleggingen zijn bescheiden. Reacties? fred@weites.nl


Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?