maandag, maart 05, 2007

 

Carry Trades

Met de rente in Japan op 0,25% en de rente in Amerika en in Engeland rond de 5% is het interessant om enorme voorraden dollars en ponden aan te houden, terwijl in de Yen short gegaan wordt. Steeds meer hedgefunds zagen hier een prachtige kans en als lemmingen doken deze fondsen en de beleggers die hun geld in die fondsen stoppen in deze markt. Ineens was de pot met goud gevonden, de loterij zonder nieten.
U weet echter, als de man in de straat er zelfs over begint te praten, dan is het feest echt wel over. Wat we vanochtend zagen is een frontale aanval op de partijen die short in de Yen zitten. Ze worden nu getest op hun kracht.
Vroeger was dat een spel. Een spel dat bij Barings Bank al mis ging. Dat was al ernstig, maar sinds die tijd zijn de risico's die genomen werden alleen maar toegenomen. Hedgefunds zouden zichzelf moeten beschermen tegen extreme bewegingen, maar zo'n bescherming kost geld. Daar doet men dus niet aan, waardoor er nu fondsen zullen zijn die tientallen procenten van hun vermogen aan het verliezen zijn. Hoe ver gaat dat goed, niemand die het weet. Het is de grote angst van Centrale Bankiers dat het omvallen van een hedgefund ook de zwakke punten van heel het systeem duidelijk maken. Dat zou zou dan de zwakte van de dollar kunnen blootleggen en daarmee de wereldeconomie zwaar kunnen raken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?