donderdag, januari 11, 2007

 

Energie sector analyse

Waarom kwam die zware correctie in de energiesector?
De makkelijkste verklaring is te wijzen op de olieprijs. Die is immers van boven de $62 in enkele dagen tijd gedaald naar eerst 55 en staat vanochtend zelfs $53. De bodem is er even uit.
Dat is voor heel de energiesector een probleem, omdat de enorme winsten van de grote maatschappijen puur terug te voeren waren op de extreme winsten vanuit de hoge olieprijs. De 4e kwartaalcijfers zullen nog meevallen en de jaarcijfers ook, maar na het eerste kwartaal zullen de grote maatschappijen flink lagere winsten laten zien. Hun optiche goedkoopheid, te zien in hun lage K/W verhouding, zal snel veranderen in een hoge K/W, totdat de olieprijs weer flink zal stijgen.
Met die enorme winsten van de maatschappijen waren ze in staat om Sinterklaas te spelen in heel de sector. Kleine bedrijven werden opgekocht tegen prachtige prijzen, want iedereen had geld zat. We zien daarom nu ook enorme aderlatingen bij de gokfondsen. De fantasie is er bij de kleine onafhankelijke energiebedrijven, die nog niet waren opgekocht, flink uit. HET moment om dus om als slimme belegger te gaan zoeken naar koopjes, maar nog niet het moment om ze ook al op te pakken!
Een tweede verklaring van de enorme daling is de downgrades die grote brokers op de sector loslaten. Punt is alleen, die downgrades komen er vanwege punt één. Ze versterken de beweging, maar zijn er niet de oorzaak van.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , , , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?