dinsdag, januari 09, 2007

 

Biodiesel uit dierlijk vet

Vernon Eidman, een Amerikaanse econoom van de universiteit van Minnesota, schat in dat binnen vijf jaar de Ver­enigde Staten zo’n 3,8 miljard li­ter biodiesel zullen verbruiken.
Naar zijn inschatting zal de helft van die biodiesel afkomstig zijn van dierlijk vet.
Op dit moment investeren Amerikaanse slachthuizen al miljoenen dollars in de benodigde technieken.
Ook in Nederland is Vion al actief op dat gebied. Vion is een bedrijf met wereldwijd een jaarlijkse omzet van ruim 7 miljard euro. Haar hoofdkantoor staat hier vlak bij ons om de hoek in Best, Noord Brabant. We kennen het bedrijf hier in de omgeving als 'de Destructor', alwaar dierlijke resten gekookt worden en vervolgens verwerkt worden tot lipstick, en dierlijke basisstof voor menig voedselproduct. Het bedrijf is niet beursgenoteerd.
Vion verwacht dat al eind 2007 heel het eigen wagenpark op de eigen biodiesel zal rijden. Ze verbruiken daar de helft van hun productiecapaciteit voor biodiesel voor. De rest van de productie zal op de vrije markt aangeboden worden. Heel de productie van Vion is naar schatting in 2007 zo'n 4,5 miljoen liter biodiesel.
Vergelijk dat eens met de mogelijkheden die Tyson in Amerika heeft. Daar hebben ze al één miljard kilo kippenvet per jaar. Daar kan theoretisch 1 miljard liter biodiesel van gemaakt worden.


Tom Lassing

www.globalenergynewsletter.nl

Labels: , , , , , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?