woensdag, januari 10, 2007

 

ING krijgt van AFM boetes

In de directiekamer van ING hebben ze zich waarschijnlijk krom gelachen om de hoogte van die boetes. De topmanagers in de vergadering waar dit AFM verhaal bekend gemaakt werden verdienen alleen al tijdens de vergadering persoonlijk meer geld dan de hele boete hoog is.
ING kreeg van de AFM in totaal 27.225 euro boete opgelegd.
De redenen:
- Overtreden wettelijke bepalingen inzake Chinese walls
- Ontoereikende administratieve organisatie
- Ontoereikende interne controles
- Ontoereikende naleving van de bepalingen
Dit alles bij de introductie van slechts één product waarbij de AFM eens een keer een grote bank gecontroleerd heeft.
Kleine aanbieders worden altijd volledig gecontroleerd, want kleine en vooral nieuwe ondernemingen zitten volgens de AFM vol met boefjes. (Lees, hebben de macht en het invloed niet om de AFM van hun nek te halen) De grote banken zijn bekenden, oude jongens krentenbrood en daarnaast ook nog eens heel machtig. Dus liever niet controleren en als je er als AFM al niet aan ontkomt, dan zeker niet te streng...
Maar ja, soms kan je als toezichthouder natuurlijk niet de andere kant op blijven kijken. Als de bank werkelijk bijna alle regels apert aan de laars lapt, dan moet je stevig optreden. Dus voor ING maar liefst 27.225 euro boete.
Voor een kleine aanbieder zal zo'n boetebedrag een gevoelige klap zijn, voor de ING is het een fooi. Het enige dat we kunnen hopen is dat ze uit zichzelf de procedures aanscherpen en voortaan wel volgens de regels gaan werken. Op dat punt heeft ING blijkbaar nog wel wat te verbeteren. Er is echter weinig incentive om het te doen, de boetes van de AFM zijn immers veel goedkoper dan volgens de regels gaan werken.

Misschien eens een leuk onderwerp voor op de agenda van een ING aandeelhoudersvergadering?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?