woensdag, januari 10, 2007

 

Enorme kans in olie

De olie terug naar onder de $50? Ik geloof er niets van. Eerder zie ik de olieprijs de aankomende tijd enorm stijgen naar $70 en hoger.
De reden? De winter komt wel. Als het ineens begint te vriezen, dan ineens denken beleggers dat olie een probleem is. De vraag naar olie blijft onverminderd enorm. Wist u dat in Europa en Amerika voor iedere calorie voedsel wel 10 caloriƫn fossiele brandstoffen verbruikt worden?
De PC waarop u nu werkt koste tot wel 10 x het gewicht in fossiele brandstoffen om te produceren. Uw auto heeft zeker 27 vaten olie gekost voor er ook maar een kilometer mee gereden was. Bijna alles dat we doen en gebruiken is oliegerelateerd. Er is vaak kwaliteitsolie voor nodig, niet van het kwaliteitsniveau van biodiesel, dat we vrijwel alleen om te verbranden in verbrandingsmotoren kunnen gebruiken.
Dat olie nu dus rond dus richting de $50 gaat, is naar mijn de overdrijving omlaag. Gezien de stijgende vraag en amper groter te krijgen productiefaciliteiten zou het voor de verdere ontwikkeling van alternatieve energiebronnen goed zijn als de olie snel naar $70 en hoger zou stijgen. Hoe sneller we alternatieven gaan gebruiken al verbrandingsenergie en opgepompte olie reserveren voor kwalitatieve hoogstaander zaken, des te beter is het.
De afhankelijkheid van Europa van buitenlandse olie is deze week weer akelig duidelijk geworden. Rusland kan en zal op elk door haar gekozen moment de toevoer sluiten. Of het nu is om een ruzie tussen buren te beslechten, of om Europa te dwingen een Russisch besluit goed te keuren. Zolang Europese politici blijven geloven in de vriendelijkheid van de Russische beer zijn we volledig aan Rusland geketend. In de koude oorlog heeft Rusland politici 'gekocht'. Zo was zelfs een Bondskanselier van Duitsland een Russische mol. Een aantal andere gekochte politici is ongetwijfeld nog altijd in functie. Daarbij zitten de meeste Europese politici in het Europees parlement vanwege het geld. Ze zijn daarom makkelijk met nog meer geld te be?nvloeden. Rusland speelt dat spel heel goed en heeft nu geld zat.
Zodra een schandaal duidelijk wordt, een bezitting daadwerkelijk genationaliseerd wordt of het weer omslaat, kan de run op oliefutures weer losbarsten. Het is nu slechts wachten op dat moment. Daar ligt een enorme kans voor de belegger die kan wachten op dat moment


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , , , , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?