dinsdag, maart 21, 2006

 

De vier grootste gevaren voor de beurs

Wat zijn de vier grootste gevaren voor de beurs?

  1. Aanslagen en oorlogen. Zeker gezien de problemen die Amerika heeft en veroorzaakt is dit geen zaak die we te lichtvaardig moeten opnemen.
  2. Energie schaarste. Olie is eindig en daarmee een wapen op zich. Daarnaast is de verspreiding van nucleaire energie en daarmee kennis voor het maken van nucleaire wapens een heikel punt. Als je als wereldleider een ander land af wilt houden van nucleaire kennis, zeg je dan niet eigenlijk dat je het land berooft van haar toekomst. Wat is immers het alternatief op de oprakende olie? Welke sprongen gaat een land nemen dat zich als een kat in de hoek opgesloten ziet worden?
  3. De derivaten bom. De beurswereld kent nu al meer derivatenproducten dan dat er aandelen op beurzen genoteerd staan. Die derivaten hebben een hefboom die bewegingen op de beurs enorm kunnen versterken. Alle serieuze beurscrashes van de laatste twintig jaar kwamen voort uit deze hoek.
  4. De schuldenproblematiek. Niet alleen de staatschulden van Afrikaanse landen, maar ook de schulden van Amerika en Europese landen lijken nooit meer terugbetaald te gaan worden. Er moet dus ooit iemand gaan slikken en het verlies nemen. Als dat besef begint door te dringen, wat zal er dan met de waarde van de schuldpapieren gaan gebeuren?

Wonderen zijn de wereld nog niet uit. Het feit dat het ongeluk nog niet plaatsgevonden heeft en heel het financieel stelsel nog werkt is het gevolg van het feit dat we het met zijn allen nog willen laten werken. Als echter de problemen zo gigantisch worden dat er geen ontkomen meer aan is, dan kan het niet anders dan in elkaar storten. Aan alle kanten wordt zo sterk overdreven en kan het maar niet op, dat het slechts een kwestie van tijd is.
Procentueel is de staatschuld van Nederland en Belgiƫ net zo erg als die van Amerika. Ook bij ons kan het maar niet op. We willen dat zelf, want met de volgende verkiezingen zullen de partijen aan de macht gaan komen die nog meer staatsschuld willen creƫren. Europa zet zichzelf op achterstand, daar hoeft geen Chinees bij te helpen.

Overigens is er nog een vijfde gevaar voor de beurs. Een gevaar dat zich direct na de eerste Wereldoorlog al manifesteerde. Dat gevaar is het uitbreken van een pandemie zoals indertijd de Spaane Griep. Die griep heeft meer doden veroorzaakt dan heel de Eerste Wereldoorlog aan oorlogshandelingen mensen gestorven zijn.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.globalenergynewsletter.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?