maandag, maart 20, 2006

 

Waar is het goud?

Mogelijk bent u al bekend met het feit dat De Nederlandsche Bank enkele jaren geleden, op wat we nu weten, het laagste punt in de cyclus, enorm veel goud heeft verkocht.
Daarmee kwam geld vrij om te kunnen uitgeven, maar als ze het goud hadden vastgehouden was er nu twee keer zoveel geldwaarde geweest.
Hoeveel meer...
Schrik niet.
Nederland verkocht uiteindelijk 600 ton goud. Om twee redenen was dit niet slim.
De eerste zag u hierboven.
De tweede reden is het feit dat de Euro in feite een wereldmunt zou moeten worden. Een serieuze backing door een goudwaarde had de munt heel veel extra kwaliteit gegeven. Toch heeft Europa nog altijd de helft van het in de wereld bekende goud in handen. De resterende Nederlandse voorraad (767 ton) is nog altijd aanzienlijk als we het vergelijken met de voorraad van Belgiƫ (257 ton).
Niet alle landen verkochte de laatste jaren goud. Nederland verkocht, terwijl Frankrijk, Spanje, Duitsland, Denemarken en Italiƫ juist kochten. De voorraad van Denemarken is overigens slechts 66 ton. Het argument van de Euro is daarmee weer voor Zalm. Immers is het goud in Europa gebleven en is daarmee steun voor de Euro. Echter hebben wij daarmee een derde argument.
We zijn de Euro als Nederlanders al ongunstig ingegaan, maar daarbij hebben we dus onze staatsrijkdom ook nog eens voor de helft van de prijs aan de rest van Europa gegeven. Nederland is Europa wel heel erg gunstig gezindt geweest.
Blijft het vreemd waarom juist Nederland haar voorraad halveerde in een periode dat Zalm aan het roer zat. Hij doet altijd alsof hij zo'n gedegen beheerder is, terwijl hij in zijn eentje de Nederlandse Staat door de meest beroerde timing ooit, miljarden heeft gekost. Die man heeft meer verlies opgeleverd dan heel het kabinet Den Uyl ooit gekost heeft.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?