maandag, november 07, 2005

 

Japan fondsen


Naar aanleiding van het artikel gisteren in de Beursbox Nieuwsbrief zijn er een aantal large cap Japan fondsen doorgegeven.
Morningstar.nl geeft vanuit Nederland in feite maar twee zuivere Japan Fondsen en beide werden ook door enkele lezers doorgegeven:

- Intereffect Japanse Aandelen www.intereffektfunds.com Een fonds met een verleden. Ik geef er geen waardeoordeel over, want dat is niet aan mij, maar het fonds in het verleden niet vrij van smetten gebleven. Ook de directie van het fonds is in het verleden niet altijd even kosjer geweest. Dat moet u even weten voor u eventueel nadere informatie gaat opvragen. Ik heb geen mening over de huidige opzet en huidige directie. Morningstar geeft wel aan dat het fonds Intereffect Japanse aandelen achter blijft bij de index en de andere Japan fondsen.

- ING japan fund serie 2 of 13. Ik ken ze niet, weet ook niet of het nog open is voor nieuwe deelnemers, maar ING heeft in ieder geval Japan fondsen.
Morningstar geeft aan dat het fonds lang achterbleef bij de rest van de markt, maar recent deze achterstand ingehaald heeft. Dit is voor het eerst sinds drie jaar. Drie jaar waarin het fonds structureel achterbleef bij de markt. Blijkbaar heeft ING wel heel goed ingezet op het herstel van de Japanse markt.

Het mag dus duidelijk zijn, als u in Nederland zoekt, dan komt u niet bij de beste Japan fondsbeleggers uit. Als u serieus geld wilt gaan beleggen, kijkt u dan over de grens. Daarover zo meer. Er zijn in Nederland nog wat andere mogelijkheden:

Er is ook een warrents fund namelijk: Intereffekt Japanse Warrants. Dit fonds is in feite sinds haar oprichting structureel verliesgevend geweest. De oorzaak was niet alleen de beurs, maar ook de handelingen van de toenmalige directie waren er debet aan. Kijken we slechts naar het laatste jaar, dan zien we dat de structurele verliesgevendheid zich voordeed tot halverwege dit jaar. Daarna is de trend gekeerd en zien we een fantastisch herstel van 600 naar 1350. (Ontwikkeling van 1000 euro). Het is een fonds dat heftig reageert op martktbewegingen. Als u vol overtuiging op Japan bent en u bent van mening dat de problemen bij deze aanbieder echt tot het verleden behoren, dan heeft u hier een prachtig speculatief hulpmiddel in handen. De koers is momenteel 1,12 euro.

Er is ook een Japan Convertible Fund in Nederland verkrijgbaar. De aanbieder is Vierlander Effecten NV. Dit fonds doet dus alleen zaken in converteerbare obligaties. Als dat uw ding is, dan zit u hier goed. Het fonds doet het duidelijk beter dan de concurrenten. Rendement over dit jaar is 17%. Rendement laatste 12 maanden is 14%. Het rendement over de laatste drie jaar is 7,9%. De jaren 2002 en 2003 waren verliesgevend. 2004 was met 1,8% net positief en pas dit jaar zit er schot in.

- In Duitsland is het Deutsche GlobalSpectrum Japan Select Equity Fund D acc genoteerd. Dit large cap fonds heeft dit jaar ruim 41% rendement gemaakt. Het fonds wordt vanuit Dublin gerund.

- Een bekend aanbieder van naam is Templeton. Het Franklin Templeton Japan Fund A Acc heeft jarenlang een underperformance laten zien, maar wist dat recent om te buigen naar een outperformance. Blijkbaar hebben ze gewacht op de opleving en weten ze er goed van te profiteren. Van 1 januari tot op heden is 40% rendement gemaakt. Over de laatste drie jaar was het rendement 15,9% totaal.

- Er zijn twee INVESCO GT Japan Fund fondsen. Een A en een C fund. Ze doen het beide fantastisch goed, maar de winnaar is het C fonds dat dit jaar 47,8% rendement heeft gemaakt. Het fonds hobbelde jarenlang met de markt mee maar weet dit jaar duidelijk beter te scoren. Het A fonds deed het met 47,2% niet veel slechter! Invesco doet het duidelijk beter dan de concurrenten en is dit jaar in Japanse large caps de overtuigende winnaar.

- Het JOHCM Japan Fund GBP Inst Inc zit volledig in aandelen en maakte dit jaar 40,2% rendement. Het fonds wordt vanuit London gevoerd.

- Als u een fonds zoekt dat vrijwel precies de index volgt, al jarenland, kijkt u dan bij Barclays. Hun iShares MSCI Japan Inc lijkt haast wel vastgelijmd aan de index te zijn. Rendement dit jaar 27,9%.

Ik raad u aan om goed onderzoek te doen naar de voor u meest geschikte beleggingsfondsen. Ik ben niet vaak voorstander van de grootbanken voor het beleggen van uw geld, maar de bereikbaarheid van buitenlandse fondsen is via de grootbanken vaak wel goed geregeld. Daar u beleggingen van deze aard niet als trading inzet zijn transactiekosten minder van belang.

- Op Euronext Brussel noteert het Japanse bankaandeel Daiwa. Beleggers die niet in een fonds, maar liever in een individueel bedrijf investeren hebben hier een kans. Persoonlijk zou ik liever voor een beleggingsfonds kiezen denk ik, maar laat u dat feit niet tegenhouden onderzoek te doen naar Daiwa.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?