donderdag, november 03, 2005

 

Komt Bernanke in het nauw?

In januari neemt Bernanke het stokje van Greenspan over. Greenspan heeft het in zijn lange periode als voorzitter niet makkelijk gehad, maar uiteindelijk is de economie wel staande gebleven, ondanks econmisch geblunder van de laatste president.
Bernanke krijgt het bij zijn aantreden bijzonder moeilijk. De belastingmeevallers lopen per eind december af, zodat bedrijven die nu enorme winst kunnen bijtekeken, mede door belastingmeevallers, het moeilijker gaan krijgen. De staatschulden nemen nog steeds niet structureel af en Irak en Katrina hakken zwaar in het 2006 staatsbudget.
De rente is door Greenspan weer op 4% gebracht en dat geeft de Fed weer wat ruimte, maar houdt tevens in dat bedrijven nu wel aanhikken tegen weer vier procent, daar waar het een jaar geleden nog slechts 2% was. De stijgende huizenprijzen geven de consument financieel lucht, maar geven ze ook de mogelijkheid nog meer schulden aan te gaan. Helaas is het zo dat Amerikanen erg makkelijk geworden zijn in het aangaan van schulden. De stijgende rente gaat een keer pijn doen en als dat punt komt, dan kan de huizenmarkt wel eens een enorme klap krijgen vanwege een enorm aanbod aan woningen van mensen die het zich echt allemaal niet meer kunnen veroorloven.
Hoe dan ook, Bernanke is niet te benijden. Greenspan zal een zucht van verlichting slaken dat hij de geschiedenis in zal gaan als de man onder wie 18 jaar lang geen economische ramp is voorgevallen. De beurs zag de grootste stijging en overwaardering ooit en daarna een enorme afwaardering, maar de economie werd er niet door genekt. Of dat nu Greenspan zijn verdienste was is de vraag, maar het is economisch gezien 18 jaar lang niet verkeerd gegaan voor Amerika.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?