dinsdag, oktober 11, 2005

 

You've got cash!

Op die manier laat PayPal mij altijd via E-mail weten dat er inkomsten vanuit één van mijn Online Ondernemingen binnen zijn gekomen.
Gisteren kreeg ik zo'n mailtje terwijl ik The Daily Reckoning zat te lezen. Een artikel over een miljardje hier en een miljardje daar, Amerika is nog altijd de big spender.
Irak kost 7 miljard per maand. New Orleans kost de aankomende maanden 16 miljard per maand.
Dat zijn bijzonder veel miljarden voor een land dat een begrotingstekort heeft dat volgens mij omderhand groter is dan het hele budget van bijna om het even welk ander land ter wereld. Daily reckoning noemde het al "make believe geld". Amerika kan deze miljarden nog altijd uitgeven omdat de rest van de wereld nog denkt dat de papiertjes met daarop 'dollar' geprint nog geld waard zijn.
Hoe lang kan deze schijn nog opgehouden worden?
De surseance van betaling van Delphi deed in Europa niet zoveel, maar er zijn in Amerika 185.000 mensen werkzaam voor dit voormalige 23 miljard waard zijnde bedrijf. Ook de gepensioneerden van het bedrijf worden hard geraakt. Ze zullen in ieder geval zwaar gekort gaan worden. Zou het bedrijf omvallen, dan is het zelfs mogelijk dat heel hun pensioen in rook opgaat. Ik schreef daar recent al over. Ik had niet verwacht zo snel al een voorbeeld te kunnen geven.
Waarom blijft Amerika in het zadel?
- China.
China houdt Amerika in het zadel omdat China met de omzet die ze in Amerika maakt haar 1,2 miljard inwoners kan voeden. China bouwt ondertussen haar vermogen op in goud en in dollars en andere valuta. De kans dat het land op de dollars moet afschrijven is heel groot. Daarom zal China de aankomende jaren graag veel in onder andere Amerika en olierijke landen willen uitgeven in... dollars.
China wil uiteindelijk namelijk assets en geen dollars hebben. Wee degene die als de dag des oordeels voor Amerika valt de dollars in bezit heeft.
Ondertussen is het opvallend te zien dat er toch ook Amerikanen zijn die Amerika zien zoals wij ons Europa zien:
"America has grown old and decadent, along with its leading corporations.
The voters still vote. But who really cares what they vote for? The empire
has a life of its own...a destiny to be fulfilled...a banana peel to slip
on. The people vote, but it is the custodians, the managers and
politicians who run the great empire who get the loot."
(Bron: The Daily Reckoning)


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?