woensdag, oktober 05, 2005

 

Beursverliezen afwentelen


De VVD vreest dat beleggers hun verliezen op de belastingbetaler kunnen afwentelen nu de rechter heeft beslist dat de financiƫle toezichthouder AFM moet opdraaien voor een deel van de schade bij vermogensbeheerder Befra, waar miljoenen euro's aan beleggingen in rook opgingen. De beurswaakhond zou te laks zijn geweest in het toezicht.
'Een onrustbarend vonnis', stelt Kamerlid Blok. 'De AFM heeft geen potje voor dit soort uitgaven, dus dat zal uit belastinggeld moeten komen. Het kan niet de bedoeling van toezicht zijn dat de belastingbetaler zo een vangnet spant voor beleggers in risicovolle constructies.'
(Bron: De Volkskrant)
- Leuk van de VVD dat zelfs die partij zich tegen beleggers keert. Punt is namelijk dat in dit geval door de rechter overduidelijk werd geacht dat de AFM laakbaar had gehandeld. Hoe de VVD een slecht functionerende waakhond dan wil corrigeren blijft onduidelijk. Er is een duidelijk verschil tussen een verliesgevende belegging door stommiteit van de belegger en een verliesgevende belegging door het blunderen van de toezichthouder. Als die laatste de uiteindelijke oorzaak van het verlies is, dan moet daar een passende straf voor staan. Immers mag het ook niet zo zijn dat een blunderende overheidsinstelling de burgers geld kost. We hebben rechters om onafhankelijk te beoordelen wie of de fout maakte en 'schuldig' is.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?