woensdag, oktober 05, 2005

 

Geen windparken op zee meer

De Tweede Kamer wil geen nieuwe windparken in zee meer. Wat de argumenten er voor zijn is nog onduidelijk. Juist nu energie zo duur wordt en windenergie een haalbaar alternatief is dit een vreemde opstelling van de kamer. Een reden voor deze opstelling van de kamer kan het feit zijn dat er nu wel heel wilde claims en vergunningen worden aangevraagd. Daarnaast is de visserij sector bang dat er geen viswater overblijft en is de dierenbescherming bang dat trekvolgels massaal gemalen gaan worden.
Kortom, de kamer ziet rook en zet er dan maar volledig de rem op, want waarom zou je je als kamer met details bezighouden als je dit probleem ook volledig in de kiem kan smoren door gewoon alles stop te laten zetten.
Jammer, want op zich kunnen goed opgezette windparken ons in de toekomst enorm van pas komen. De luxe van de Groningse gasbel zijn we ooit kwijt en wat de Nederlandse economie zonder die vrijwel gratis melkkoe zou moeten is nog onduidelijk. Natuurlijk moet er goed gekeken worden naar de routes van de vogeltrek en moeten we niet onnodig de beste visgronden volbouwen.
Er is echter een onstuitbare vraag naar energie en ik zie nergens een natuurbehoud stichting zich inspannen om Nederland energie zuiniger te laten werken. Het één niet en het ander wel, dat gaat niet. Willen we in grote hoeveelheden energie blijven gebruiken, dan zal dat opgewekt moeten worden. De rijke natuur van de Noordzee is een farce, het is in feite een woestijn onder water met her en der een oase. Een paar honderd windmolens zouden juist ook kunstmatige riffen kunnen vormen en juist extra leven aantrekken. Ontwikkeling is niet altijd verslechtering. Jammer dat de Kamer kiest voor de makkelijke weg, puur verbieden. Het is een gemis aan visie die ons in de verre toekomst duur te staan kan komen. Blijkbaar is de volgende verkiezing, waar de dames en heren politici mooi weer kunnen spelen met hun 'groene' opstelling belangrijker dan de toekomst van ons land. Iedereen vindt natuur belangrijk, het is de kunst zowel natuur als ontwikkeling samen tot bloei te laten komen. Die visie mis ik in Den Haag.
Voor beleggers zou daarnaast het beleggen in een goed en groen opgezet windpark ook heel wat interessanter kunnen zijn dan het aandelen kopen op de beurs.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?