donderdag, augustus 04, 2005

 

Euro's voor 50 cent

Zou u aandelen kopen voor 50 cent wanneer u er een euro voor kan terugkrijgen? Ik wed van wel. En u zou het zo vaak mogelijk herhalen, toch?

En het is precies dat waar value-investing om draait. Meer is er niet nodig om mooie (soms zelfs spectaculaire) rendementen te realiseren op de beurs. We zoeken naar aandelen die gekocht kunnen worden voor de helft van de werkelijke waarde en verkopen ze terug wanneer de koers de intrinsieke waarde bereikt.

En we blijven dit jaar na jaar herhalen zolang de beurs ons euro's aanbiedt voor 50 cent!

Wanneer we een aandeel waarderen op pakweg 100 euro en we kunnen instappen tegen 50 euro, hebben we zicht op een return van 100% indien het aandeel binnen het jaar terugkeert richting intrinsieke waarde.

De return van een value-investor wordt voor een groot deel bepaald door de tijd die de markt nodig heeft om het aandeel te waarderen tegen de werkelijke waarde. Indien deze convergentie gebeurt op 1 jaar, is dat goed voor een jaarlijks rendement van 100% maar zelfs indien de markt 2 of 3 jaar nodig heeft, hebben we nog uitzicht op een jaarlijkse return van 25% (3 jaar) tot 37% (2 jaar).

Onze doelstelling is om aandelen te kopen met een korting van 40% tot 50% op de onderliggende waardering en te verkopen tegen fair value.

We verkopen zo dikwijls te vroeg, zondermeer. Maar waarom zouden we aandelen aanhouden die noteren tegen fair value wanneer we diezelfde centen kunnen herinvesteren in goedkopere aandelen?

Probleem met de meeste beleggers, is dat zij de koersen achterna lopen zonder rekening te houden met de onderliggende waarde. Ze kopen aandelen tegen 110% van de werkelijke waarde en hopen dat er zotten rondlopen die over enkele maanden 140% van de werkelijke waarde willen betalen.

We denken dat onze manier op langere termijn betere resultaten zal opleveren. Vroeg of laten keren de koersen van aandelen ALTIJD terug naar de correcte waarde. En het is met die waarde in het achterhoofd dat wij aan- en verkoopbeslissingen nemen.


Maarten Verheyen
www.beleggingstips.com




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?