donderdag, juli 05, 2007
Zo werken bankanalisten/bankadviseurs
Océ heeft gepresteerd. Het aandeel is daarop flink aangetrokken, maar analisten van de grote banken blijven het aandeel negatief beoordelen. Dat terwijl de directie eindelijk leverde.
Océ is marktleider in haar niche markt. Het bedrijf heeft nu te bewijzen dat ze structureel beter is gaan werken.
Waarom blijven bankanalisten dan toch negatief en argwanend, terwijl het bedrijf nu in ieder geval al één keer leverde?
Bankanalisten adviseren vooral aandelen die al langere tijd op de beurs goed presteren.
Stel toch dat Océ nu toch weer inzakt, hoe kan dan een analist van een toonaangevende bank verkopen dat hij een koop advies gaf aan een aandeel dat lang slecht presteerde, 'even' beter was en daarna weer inzakte?
Dat kost hem zijn baan!
Wat ze dus doen, is de koersdoelen iets verhogen en verder aangeven dat je moet 'houden'. Heel lastig als je niet eerst kocht, maar met 'houden' kunnen ze straks als océ wel presteert, wel aangeven dat ze al vanaf 15 euro aangeven dat je kon 'houden'. Het telt dus al mee voor de performance van de analist, zonder dat deze ooit 'kopen' noemde.
Slim toch!
Pas op 20 euro komen de koopadviezen los. Dan is het feest onderhand wel over, maar dat is voor de bankanalist dan niet erg. Immers, een aandeel aanprijzen dat al steeg van 13 tot 20 is heel goed. Als analist heb je dan een kwaliteitsaandeel aangeprezen. Dat het toch over was, ja, daar kan je als bankanalist natuurlijk niets aan doen. Dat was een onvoorziene marktsituatie.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: bankadviseurs, bankanalisten, koersdoel, koopadvies, océ