maandag, januari 22, 2007
Moeilijke DSM aandelen loyaliteit
DSM heeft het plan opgevat een loyaliteits dividend te verstrekken. Aandeelhouders die de aandelen DSM langer vasthouden krijgen meer dividend.
Het idee is op zich wel aardig, maar het is de vraag of DSM en de aandeelhouders er beter van worden. De aandeelhouder moet nogal wat regelen en moet zijn aandelen in beheer bij een aparte beheerder geven. De transactiekosten bij die onafhankelijke beheerder zijn niet bekendgemaakt, maar zullen ongetwijfeld hoger zijn dan transactiekosten bij de door de particulieren veel gebruikte Online Brokers. Onduidelijk is of u met die actie het stemrecht op de aandelen houdt. Hoe of dat geregeld moet worden en of dat ook gratis is, ik weet het nog niet.
Door het vastzetten van de stukken bij de aparte beheerder zullen de aandelen minder verhandeld gaan worden. Minder handel in de stukken is op zich niet goed voor de koersvorming. Daarentegen is meer aandelen vast op de aparte beheersrekening weer goed voor de koersvorming, omdat er dan minder 'vrij verhandelbare' aandelen zijn.
Of de extra moeite en de buy and hold strategie voor de belegger interessant zijn is de vraag. Mocht de markt zich tegen DSM keren, dan is het niet slim om voor een procent meer dividend een enorme koersval mee te maken.
Met de acties die de belegger moet ondernemen, bestaat de kans dat deze te lang wacht met verkopen, mochten de aandelen op de beurs een forse koersdaling laten zien.
Wat nu precies het voordeel voor DSM is van aandeelhouders die hun aandelen langer dan drie jaar aanhouden is mij onduidelijk. Ik had niet de indruk dat beleggers die veel in hun stukken handelen slecht voor beursbedrijven waren. Als een bedrijf presteert en de koersen stijgen, dan blijven beleggers vanzelf langer eigenaar van de stukken. Blijkbaar is hier een andere agenda van toepassing, maar ik ben er nog niet uit welke agenda. Is het een verkapte vorm van een beschermconstructie? Een moderne vorm van het administratiekantoor?
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: aandeelhouder, aandelen, belegger, beleggers, buy and hold, dividend, dsm, online brokers, transactiekosten