dinsdag, januari 16, 2007

 

Philips wil hulp EU

De overheid van Taiwan heeft aan een Taiwanese onderneming een vergunning afgegeven om CD-roms te produceren. Probleem is echter dat op het procédé een patent van Philips rust.
Binnen de wereldhandelsorganisatie WTO is het niet toegestaan dergelijke vergunningen af te geven, zonder de patenten die er op rusten te erkennen.
Rusland heeft bewezen dat regels en afspraken er zijn om te breken en Taiwan lijkt nu een zelfde kant op te willen gaan. Je verandert gewoon eenzijdig de regels en ziet wel hoe ver je er mee weg kan komen. Het land is voor de fabricage van CD-roms mondiaal de belangrijkste speler. Wat heb je dan te maken met een bedrijfje in Nederland dat toevallig een patentje op het verhaal heeft?
Belangrijk voor niet alleen Philips, want de economische macht van Europa rust deels op het feit dat veel van wat nu in de wereld gemeengoed is, oorspronkelijk is uitgevonden in Europa. Er wordt heel wat geld vanwege dat feit richting Europa gestuurd. Als landen als Taiwan, die economisch steeds sterker worden, die rechten op patenten niet meer erkennen, raakt Europa één van haar belangrijkste pijlers van economische kracht kwijt. Dit is dus meer dan alleen een conflictje van Philips en terecht zijn ze nu naar de Europese Commissie gegaan


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?