maandag, september 05, 2005

 

De economische impact van Katrina

Nog nooit in de historie van de beurs heeft een storm of ander natuurgeweld, de beurs blijvend van richting kunnen veranderen. Soms was er een korte impact, maar meer niet.
Vanuit dat historisch perspectief voorspel ik dat ook Katrina geen blijvende impact zal hebben. Natuurlijk, de olieprijzen zijn gestegen, maar laten we wel zijn, die stijgen al twee jaar, dus deze versnelling naar $70 is geen nieuwe beweging, maar slechts een versnelling in een heel lange bull markt voor olie (overigens is de olieprijs nu terug naar $67)
Ook de economie, die in Amerika nu even een knauw krijgt, zal niet blijvend van slag raken. Er is nu wel een mooi excuus bijgekomen voor Bush om tegenvallers nu op het conto van Kantrina te brengen.
Dat gezegd hebbende, de knauw voor de economie zal best even hard aankomen, want Amerika is één van haar belangrijkste havens kwijt. Niet alleen olie, maar ook graan, mais, en veel industriegoederen lopen normaal gesproken via New Orleans. De Mississippi is nu echter voor scheepsverkeer geblokkeerd en dat gaat binnenkort dus ook even pijn doen. Hoe graag men de stad ook wil opbouwen, het is niet zo gek dat de Federale overheid vooral naar de rivier en de haven kijkt en zo snel mogelijk de rivier weer vrij van obstakels wil hebben.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?