zaterdag, september 03, 2005

 

De best presterende beurs sectoren

De ramp met Katrina heeft afgelopen week weer geleid tot stijgende olieprijzen en stijgende koersen van olie-aandelen. Daarmee is de energy-sector deze week weer met stip de best presterende sector. Ook Metals & Mining heeft een nieuwe impuls gekregen. Nieuw is de sector Utilities (gas, water en licht) en ook de stijging van de aandelen uit deze sector heeft alles te maken met stijgende energieprijzen.

Sector
Stijging*
Energy
6,1%
Metals & Mining
4,5%
Tobacco
3,9%
Utilities
1,4%
Food & Beverage
1,0%

* Stijging over afgelopen maand

Olieprijzen hebben wel degelijk ook negatieve gevolgen
Toch zien we dat de stijgende olieprijzen wel degelijk negatieve gevolgen hebben voor bepaalde sectoren. De slechtst presterende sectoren zijn namelijk de sectoren die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen. Als de consument meer kwijt is aan benzine en het verwarmen van zijn huis, is er minder ruimte voor de leukere dingen des levens. Het zijn dan ook juist de sectoren Leisure (ontspanning, vakantie, etc) en Specialty Retail die afgelopen maand klappen hebben gekregen. Aandelen uit laatstgenoemde sector daalden afgelopen maand gemiddeld met bijna 10%.


Olieprijs - Benzineprijs

Voordat Katrina zich met de zaak ging bemoeien was er al een enorme vraag naar olie, waaraan nauwelijks voldaan kon worden. Maar er is nog een probleem, en zelfs als er nu ergens onder het aardoppervlak een enorme hoeveelheid olie zou worden gevonden, dan zou dat probleem voorlopig nog even blijven bestaan.

Gebrek aan raffinage capaciteit
Het grote probleem is dat de olieraffinaderijen reeds voor Katrina op 96% van hun capaciteit draaiden. Ze draaiden dus al volle bak om olie te verwerken tot benzine, en nu zijn er ook nog wat raffinaderijen fors beschadigd. Het lijkt er dus op dat het al bestaande gebrek aan raffinagecapaciteit nog iets groter is geworden en dat dit probleem voorlopig alleen maar erger kan worden en dat we aan de pomp alleen maar meer zullen gaan betalen.

Op dit moment is de situatie uiterst gespannen. Na de orkaan is de olieprijs fors gestegen, en we moeten niet vergeten dat de meeste olie ligt in politiek instabiele regio's. Er hoeft in één van die regio's dan ook maar íets te gebeuren en we zitten olie die 80 dollar per vat kost.

Olie aandelen nog steeds interessant
Olie aandelen blijven mijns inziens dan ook interessant en vooral met Top-Analyst Trading en met Quality Trading hopen we de komende weken van deze situatie te profiteren.

Jack Hoogland




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?