vrijdag, september 02, 2005

 

Waarom de beurs deze week steeg

Velen waren verrast toen de beurs deze week juist de stijgende lijn inzette. Maar eigenlijk hoeven we alleen maar naar de tv te kijken en logisch na te denken om te begrijpen dat een ramp zoals Katrina eigenlijk heel voordelig is voor verschillende soorten bedrijven.

Aandelen van olie- en gasbedrijven zijn zeer interessant. Een oliebedrijf pompt olie uit de grond en daarvoor heb je simpel gezegd alleen maar zo'n ja-knikker en een aantal mensen nodig. De kosten van het omhoog halen van die olie stijgen niet, maar de oliebedrijven kunnen die opgepompte olie wel voor alsmaar stijgende prijs doorverkopen. Het geld wordt bij deze bedrijven gewoon door alle ramen tegelijk naar binnen gesmeten.


Schade moet worden hersteld
Als we verder kijken naar de schade die Katrina heeft aangericht, is een logisch gevolg dat die hersteld moet worden. De beschadigde olieplatforms moeten gerepareerd worden, de zaak moet opgeruimd worden, wegen moeten herbouwd worden, hele stadswijken moeten opnieuw gebouwd worden, etc. Dat alles moet worden gedaan door bedrijven, die daar geld voor krijgen en daaraan goed verdienen.

Het is dan ook niet zo gek dat redelijk wat aandelen in zo'n situatie juist heel erg in trek zijn. Er is tenslotte een hoop werk aan de winkel en de verzekeringsmaatschappijen betalen grotendeels de rekening. En dat vindt niemand erg, want die hebben toch geld zat...


25 Miljard dollar
Dus als we de zaak economisch en emotieloos bekijken kunnen we stellen dat er zo'n 25 miljard dollar bij een groot aantal verzekeringsmaatschappijen op een slapende rekening niets ligt te doen. Zou er geen ramp zijn, dan bleef dat geld daar. Maar dankzij Katrina zal dit geld de komende tijd terug in de economie gepompt gaan worden.


Jack Hoogland

Bezoekt u ook eens mijn site: www.stocktradingexpert.com




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?