vrijdag, september 09, 2005

 

De Airbag Stop-Loss


Door Jack Hoogland

Vorige week heb ik u verteld hoe we bij onze Top-Analyst strategie werken met een imaginaire stop-loss in combinatie met een momentum-indicator. De combinatie van deze twee is wat mij betreft ideaal en de resultaten laten dat ook zien. Er is echter één ding waar bovenstaande manier van werken niet op berekend is en dat zijn uitzonderlijke omstandigheden. Daarmee bedoel ik een onverwacht nieuwsbericht zoals bijvoorbeeld een winstwaarschuwing. In zo'n geval kan een koers hard dalen en als je dan op basis van slotkoersen werkt, kan het gebeuren dat je een groot verlies moet incasseren. En dat is precies wat ons overkwam op 22 augustus.

Om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen hebben we de airbag stop-loss bedacht. Een stop-loss dus die alleen van pas komt in uitzonderlijke omstandigheden en die we hebben vernoemd naar het ding dat we in onze auto hebben. Want deze stop-loss is perfect te vergelijken met de airbag. Normaal gezien heb je het niet nodig, maar het is toch lekker om te weten dat het ding in je auto zit.
Een praktijkvoorbeeld
Vorige vrijdag hadden we een koopsignaal voor Lehmann Brothers. De signaalkoers was $107,60 en we bepaalden voor aankoop dat we het aandeel zouden voorlopig zouden houden zolang we een slotkoers zagen boven $104,28 (onze imaginaire stop-loss). In normale omstandigheden zouden we op dit aandeel dus maximaal een verlies van zo'n 3% kunnen lijden. Daarnaast bepaalden we echter dat we onze airbag stop-loss zouden leggen op $100,60. Lehman is niet een erg volatiel aandeel en dus zou het aandeel alleen in uitzonderlijke omstandigheden in één dag door zowel de $104,28 gaan als door de $100,60.
Gisteren haalde Lehmann een hoogste koers van $110,82 waardoor de Airbag stop-loss automatisch is meegestegen naar $103,82. Op dit aandeel kunnen we dus al bijna geen verlies meer lijden....
Met onze Top-Analyst strategie werken we dus met een dubbele stop-loss. Een imaginaire voor gewoon gebruik en een échte (de airbag) voor uitzonderlijke omstandigheden. Winstgevend beleggen met een dubbele stop-loss. U kunt dit ook doen door u hier aan te melden voor een proefabonnement.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?