zondag, augustus 21, 2005

 

Stop loss gebruiken

Niet alle beleggers is het gemak van de stop loss bekend.
Er zijn verschillende mogelijkheden hier mee om te gaan, ik leg er even een paar uit.
Als een een aandeel in bezit hebt kunt u bij de meeste banken een stop loss order inleggen. Dit houdt in dat als de koers op of onder het stop loss niveau komt, de bank de order zal uitvoeren tegen de eerstvolgende koers (bestens). De stop loss kan ook andersom werken, bijvoorbeeld als u aandelen die u niet in bezit had verkocht heeft, en bij een bepaalde koers deze aandelen terug wilt kopen.

Nu bestaat er ook een stop-limit order. Het verschil met de reguliere stop loss order is dat u aangeeft tot welke prijs u daadwerkelijk wilt dat er gehandeld gaat worden.
Stel even, er is net bekend geworden dat een storm de productiecapaciteit van een bedrijf lam heeft gelegd. De eerstvolgende koers die gemaakt wordt kan wel eens 20% lager liggen, terwijl een paar minuten later de storm op de beurs weer over is.
Als u een gewone stop loss had ingelegd, dan was u mede oorzaak van die storm op de beurs, want alle stop loss orders worden ineens bestens getiggerd. Door de stop-limit order te gebruiken voorkomt u dat u op deze menier gesneden wordt.

Nu wil ik zelf wel eens aangeven dat bij optie of Turbo orders een stop loss niveau gebruikt moet worden. Dat is een wat ander verhaal, omdat er (beter) geen stop loss order op die producten mogelijk zijn. Wat u dan doet is een virtuele stop loss inleggen op de onderliggende waarde. U laat bijvoorbeeld een SMS bericht sturen als de koers van de onderliggende waarde een bepaald niveau raakt, of u bewaakt het zelf door de koers regelmatig in de gaten te houden.
Een SMS bericht instellen kunt u hier doen.
U moet daarna zelf even de order bij uw bank/broker inleggen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?