donderdag, augustus 21, 2008
Nederlandse bankproblemen
Met goede boekhouders zijn er geen bankproblemen meer. Er zijn nu nog slechts schulden en verplichtingen met exotische namen die off balance, sub balance maar zeker niet "in balans" in de boeken staan.
Prachtige afkortingen die ik niet eens wil kennen worden er verzonnen, en het is een studie op zich geworden om de prachtige nieuwe administratieve uitvindingen in de financiële sector bij te kunnen houden.
Hebben de banken geen problemen meer dankzij deze creatieve oplossingen?
Jawel, ze hebben die problemen nog altijd. De hoop is echter, dat als je ze een nieuwe naam geeft, de problemen misschien dan vanzelf weg zullen gaan. Tijd heelt toch alle wonden? Of zoals de ene patiënt aan de ander vroeg; heb je schurft? Neen, zei de ander, het lijkt op schurft en het jeukt als schurft, maar schurft klinkt zo vreselijk, ik noem het daarom jeuk. Ik heb dus jeuk, enorme jeuk.
Nu, de banken zoals Aegon, ING, Fortis hebben ook een soort van jeuk. Een werkelijk enorme jeuk.
Laat u niets anders wijsmaken. Ze hebben jeuk dat ze er scheel van zien, maar durf het niet om het anders dan jeuk te noemen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: aegon fortis, banken, ing
maandag, augustus 18, 2008
Superbelegger: Philip Fisher
Philip Fisher (1907-2004) was de eerste belegger die grote faam verwierf met het succesvol investeren in groeiaandelen. Fisher studeerde economie aan de business school van Stanford University, werkte daarna korte tijd als beleggingsanalist om in 1931 zijn eigen investeringsfirma te beginnen, Fisher & Co.
Zowel Warren Buffett als Charlie Munger (de vice-voorzitter van Berkshire Hathaway) zijn beiden onder de indruk van de inzichten van Fisher, en Fisher's inzichten hebben dan ook een belangrijke rol gespeeld bij hun eigen beleggingsbenadering. Vooral wat betreft de aandacht voor kwalitatieve factoren waaronder het management van een onderneming.
Buy & Hold
Tussen de (huidige) strategie van Warren Buffett en die van Philip Fisher bestaan veel overeenkomsten. Niet verwonderlijk, Buffett heeft aangegeven veel inzichten van Fisher te hebben overgenomen. Zo moeten beiden niets hebben van technische analyse, hebben beiden een voorkeur voor een geconcentreerde beleggingsportefeuille (volgens Fisher zijn 10 tot 12 goede aandelen in een portefeuille voldoende) en wijzen beiden nadrukkelijk op het belang van een kundig, integer management.
Volgens Fisher is het van belang te investeren in bedrijven die je begrijpt en die een sterk bedrijfsmodel hebben, innovatief zijn, een hoge winstgevendheid kennen en marktleider zijn. Ook moet sprake zijn van gunstige toekomstperspectieven en moeten de aandelen tegen een 'redelijke prijs' gekocht kunnen worden.
Wat een redelijke prijs exact is laat Fisher in het midden. Wellicht dat we gemakshalve kunnen stellen dat het geen probleem is kwaliteitsaandelen te kopen met een goed management wanneer de waardering ongeveer in lijn is met die van de beurs of lager is. Deze aandelen worden vervolgens simpelweg voor lange tijd in portefeuille gehouden.
Voorbeelden van Fisher's buy & hold-beleggingen vormen zijn investering in Texas Instruments in een vroeg stadium en een belegging in Motorola in 1955, waarvan hij de aandelen tot zijn overlijden in 2004 in bezit hield.
'Scuttlebutt'
Een opvallend aspect van Fisher's beleggingsbenadering is wat hij 'scuttlebutt' noemt. Hiermee wordt het bevragen van klanten, werknemers, leveranciers, analisten, concurrenten en het management bedoeld, om daarmee een goed beeld te krijgen van de competitieve positie van een onderneming en van het management zelf. Beleggers dienen zich in de ogen van Fisher als het ware als onderzoeksjournalist op te stellen.
Fisher verkreeg al deze informatie bij voorkeur uit eerste hand. Vandaar dat hij erg veel tijd besteedde aan dergelijk speurwerk. Voor veel beleggers zal een dergelijke benadering te tijdsintensief zijn. Door echter op internet te zoeken naar relevante informatie over het bedrijfsmodel, de competitieve positie, de toekomstperspectieven en het management van een onderneming kunnen beleggers van nu, relatief tijdsefficiënt, zelf hun eigen 'scuttlebutt' verrichten.
Wanneer aandelen eenmaal gekocht zijn dienen beleggers de scuttlebutt-benadering te blijven toepassen - de bedrijven in portefeuille dient men dus in de gaten te blijven houden. Enkel wanneer de kwaliteit van het businessmodel, de competitieve positie, de toekomstperspectieven of het management minder wordt is dat reden tot verkoop. Een stijging van de aandelen is dat voor Fisher niet: hij geloofde niet in 'market timing'.
Inzichten van Fisher
Uit de beleggingsbenadering van Fisher, die hij optekent in zijn werk 'Common Stocks and Uncommon Profits', zijn een aantal interessante inzichten op te tekenen. Bijvoorbeeld zijn focus op de groeipotentie van zowel een individuele onderneming zelf als die van de desbetreffende industrietak als geheel. De buy & hold-benadering zorgt ervoor dat er slechts weinig transacties plaatsvinden, hetgeen de transactiekosten beperk houdt.
Fisher wijst op het belang van 'niet de massa te volgen' (lees: onafhankelijk na te denken), geduld te hebben en enkel aandelen te kopen van bedrijven die je kent. Fisher heeft hierbij zelf een voorliefde voor bedrijven die marktleider zijn.
Opvallend is zijn aversie tegen de wens om in de meest goedkope aandelen te beleggen (vgl. Benjamin Graham). Fisher stelt dat beleggers veel meer kunnen verdienen aan beleggingen in kwalitatief goede ondernemingen - gekocht tegen een redelijke waardering - die gedurende meerdere decennia honderden, zo niet duizenden procenten in koers kunnen stijgen. Een heel verschil met beleggingen in goedkope, 'slechte' bedrijven (bedrijven die niet over competitieve voordelen beschikken) waarbij het stijgingspotentieel, zelfs in gunstige gevallen, veelal beperkt is tot enige tientallen procenten.
Beleggers moeten volgens Fisher niet teveel stilstaan bij koersbewegingen en moeten eveneens de wens onderdrukken aandelen telkens 'op de bodem' te willen kopen, om deze vervolgens korte tijd later weer 'op de top' te willen verkopen. Een redelijke prijs is volgens Fisher goed genoeg.
Zo kocht Warren Buffett eens een kleine positie in de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart, met de intentie om deze bij ietwat lagere koersen (enkele dollars goedkoper) flink uit te breiden. Deze daling bleef echter uit en aandelen Wal-Mart begonnen aan een indrukwekkende opmars. Een opmars die Buffett, indien hij zijn gewenste aankoop direct zou hebben uitgevoerd, een extra US $ 10 miljard zou hebben opgeleverd...
Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ’s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van www.warrenbuffett.nl/aandelen . Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
Labels: charlie munger, Philip Fisher, warran buffett
donderdag, augustus 14, 2008
Is de grondstoffentrend over?
Die vraag is alleen te beantwoorden als we weten hoe het in China gaat. Immers is vooral China en in mindere mate India de reden voor de hausse.
Het antwoord is dan snel gegeven. Neen, de grondstoffenhausse is niet over, want China en India zijn niet over.
Hoewel die economieën wat meer last krijgen van inflatie is hun onderliggende groei nog altijd aanwezig. Of het nu een groei van 12%, 10%, 8% of 6% is, het is groei daar waar de grondstoffenmarkt moeite heeft om de productie te verhogen.
Amerika heeft nu wat moeite om haar economie op peil te houden, maar buiten olie is er nog niet veel krimp in Amerika. Cement, staal en zilver zijn producten waar steeds moeilijker aan te komen is.
De grondstoffenhausse is dus niet over, maar ze heeft het nu wel op de beurs even moeilijk. Dat zijn die beroemde golven die we als beleggers nu eenmaal steeds veroorzaken. Dat is iets dat in onze natuur ingebakken is, omdat heel de kosmos in golven is opgebouwd.
Ook beleggen heeft met die natuurwetten te maken. Iets dat prachtig beschreven is in Key to Market Behavior, waarvan ik nog een paar exemplaren heb liggen (kijk hier om te bestellen: http://www.beursbox.nl/key.html
Grondstoffen blijven gevraagd en ook de aandelen zullen weer aantrekken. Bij BeursAccent zijn daarom wat aandelen weer zeer interessant aan het worden en we zullen de aankomende tijd vrijwel zeker ons grondstoffenpositie gaan uitbreiden.
Labels: belegger, beursaccent, grondstoffen
Wie regeert de wereld?
Eén familie die regeringen financiert, Amerikaanse presidenten heeft neergezet en oorlogen niet alleen financierde, maar ook bedacht en liet uitvoeren. Eén familie die bijvoorbeeld JP Morgan aan de macht hielp. Bij zijn dood bleek JP Morgan zelf slechts 19% van de aandelen te bezitten en daarmee hooguit een luitenant te zijn geweest. Hij werd bij leven steeds als 'rijkste levende Amerikaan' gezien, maar dat was gelogen, zijn financiers hadden 81%.
Dezelfde financiers bezitten nog altijd grote delen van Royal Dutch Shell en heel wat andere zeer toonaangevende top 50 van de wereld bedrijven.
Die ene familie begon haar opkomst enkele eeuwen geleden in het centrum van Frankfurt. Ze bezit nu vrijwel alle grote media in de wereld en ze bepaalt via de media wat de beurs doet, en hoe we over bepaalde onderwerpen zoals bijvoorbeeld 'the war on terror' denken.
Die ene familie heeft ook de controle over de goudmarkt en heeft die markt vrijwel volledig onder haar controle.
Welke familie gaat het hier over?
U leest het hier en u krijgt daar ook enkele links naar interessante films/artikelen over dit onderwerp.
http://www.youtube.com/watch?v=br9CgOfduBk&feature=email
http://www.youtube.com/watch?v=msfxiodoMQQ&feature=related
Leest u verder op: http://deanderewaarheid.blogspot.com/2008/08/wie-regeert-de-wereld.html
woensdag, augustus 13, 2008
BTW verhoging
In deze economisch spannende tijd, waarbij we wel groei zien, maar de onzekerheid terecht groot is, is het met 1% duurder maken van het leven niet stimulerend.
In feite zou de regering maar eens moeten leren leven met het geld dat ze heeft. Dat moeten de minima ook. Uitkering trekkers en mensen op minimum loon kunnen ook niet even bepalen dat ze een procent meer willen hebben. De regering, die in feite de grootste uitkeringtrekker van Nederland is, moet ook maar eens gaan leven naar de economische realiteit.
VNO/NCW maakt zich nu ook sterk voor het schrappen van de BTW verhoging. Het Centraal PlanBureau (CPB) maakte bekend dat de groeiverwachting voor de Nederlandse economie terug is gebracht van 1,25% naar 1%. Met een inflatie van naar verwachting 3,75% zal de koopkracht dus al genoeg onder druk staan. De BTW kan de economie net in een krimp drukken en daarmee het sentiment volledig omgooien.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: cpb, koopkracht, verhoging
maandag, augustus 04, 2008
Gold hedges
Volgens CEO Mark Cutifani van AngloGold Ashanti is het nu een goed moment om hun verliesgevende goud hedges terug te kopen en te zoeken naar andere goud bedrijven die overgenomen kunnen worden. 31 juli maakten ze al een overname bekend.
AngloGold maakte een tweede kwartaal verlies bekend en weet dat het snel waarde moet toevoegen, wil het bedrijf niet enorm in beurswaarde terugvallen. De AngloGold aandelen zijn volgens Mark al vreselijk ondergewaardeerd en met een verlies komen is dan niet de manier om te vertellen dat beleggers ongelijk hebben in hun waardering van de aandelen. AngloGold zal de aandeelhouders nu wel 50 cent per aandeel uit gaan keren.
Hun verlies komt voort uit het feit dat ze de goudprijs in het verleden verkeerd ingeschat hebben. De hadden de grootste vooruit verkochte voorraad goud in de wereld en werden geconfronteerd met de hoge goudprijs waar ze dus totaal niet van meeprofiteerden.
Ze willen nu hun hedge terugbrengen van 6,9 miljoen ounces naar 6,1 miljoen ounces.
Volgens Mark is de kans nu groot dat goud binnenkort door de $1000 gaat breken.
Sceptici hoeven er slechts op te wijzen dat AngloGold er in het verleden ook naast zat om dat idee te kunnen pareren, maar ik denk dat hij gelijk heeft. Mark is pas sinds okt 2007 de CEO van dit bedrijf. Hem kan de fouten van zijn voorgangers niet aangerekend worden. Goud gaat ook naar mijn idee de aankomende tijd fors in waarde omhoog. Niet vanaf morgen en in een rechte lijn, maar de aankomende jaren, met horten en stoten.
Ik heb geen aandelen AngloGold Ashanti.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: anglogold, goud, hedge