donderdag, oktober 04, 2007

 

Beleggen zelf doen of uitbesteden

Wat is wijsheid, uw geld zelf beheren door zelf te gaan beleggen, of is het beter om een specialist te vinden die het voor u doet?
Voor we aan de beantwoording toekomen, kan ik u al zeggen dat er niemand is die meer om u geld geeft dan dat u dat doet. Als u dus denkt dat er ergens in de wereld iemand is die net zo gedreven met uw geld bezig zou kunnen gaan zoals u dat zou kunnen doen, dan moet ik u teleurstellen.
Er zijn wel zat mensen die heel veel om uw geld geven, maar dan vooral al het er om gaat om uw geld HUN geld te laten worden.
Daarin zijn zat mensen en bedrijven bedreven en daar leggen heel wat personen bijzonder veel passie en moeite in. U bent gewaarschuwd.

De vraag of een grote bank uw geld goed zou kunnen beheren, is makkelijk te beantwoorden. Immers, niet de bank beheert uw vermogen, maar een accountmanager doet dat. Een accountmanager die zelf per definitie geen belegger is, maar er alles van weet omdat recent nog een interne cursus 'beleggen' doorlopen is. Die accountmanager had, voor hij/zij bij de bank ging werken, nog niet echt serieus naar beleggen gekeken en rolde nu door interne solliciatie in deze functie.
Die accountmanager krijgt van iemand 'boven' hem te horen wat hij zijn klanten moet adviseren. Ik wilde zeggen 'aansmeren', maar dat is niet de term die de banken gebruiken. Die hebben het over adviseren. Een veel te mooi woord voor wat de meeste bankadviseurs doen. Immers, de hele afdeling gaat na de aanwijzing van 'boven' de klanten bellen met de mededeling dat een bepaald aandeel gekocht kan worden.
De bank is ondertussen zelf als bedrijf ook belegger op dezelfde beurs en is keer op keer aantoonbaar verkoper van stukken die op dat moment door de geadviseerde klanten gekocht worden. Stukken die op dat moment al een hele klim hebben gemaakt en bijna aan de top zitten. Natuurlijk wil de beleggende bank die wel kwijt aan haar beleggende klanten.
De bank weet net zo min als andere beleggers waar de top van de markt ligt, maar weet dat de bank zeker EERST haar eigen belang vooropstelt en pas later uw belang. Als ze dus beginnen te vermoeden dat de risico's van aanhouden groter worden dan de risico's van mislopen van koerswinst, dan verkopen ze aan de klanten. Die mogen in de aandelen zitten als het risico op stevige daling te groot wordt.
Vergeet niet, iemand moet altijd aandeelhouder zijn. Aandelen zijn immers altijd iemands bezit, ook in dalingen. De banken zijn heel grote aandeelhouders en zitten liever niet in aandelen als de risico's van een structurele daling te groot worden.
Daar de beurs dan al vaak flink gestegen is, zijn koop aanbevelingen goed te verkopen. Gretig neemt de klant die prachtig gelopen aandelen over van de bank.
Die hoeft nu nog slechts op de komende daling te wachten om ze tegen een lager niveau, vlak bij de bodem, weer van de klant over te nemen.
De adviseur heeft het verhaal al wel klaar. "U zag het zelf, het was een prachtig aandeel. Helaas echter bleek de stijging achteraf gezien niet vol te houden en volledig buiten onze schuld en buiten de schuld van het bedrijf doken de beurskoersen over een breed front in elkaar. Natuurlijk konden we wel direct verkopen, maar we dachten dat de beurs wel zou herstellen. Dat deed deze helaas deze keer niet. We zien nu voorlopig geen herstel meer gebeuren. Het beste verkoopt u deze stukken en proberen we het in deze andere aandelen die een veel beter trackrecord hebben. U ziet, ze zijn al wel flink gestegen, maar we denken dat er nog veel meer in het vat zit.
En het verhaal gaat de volgende ronde in.

Kortom, ik kan er verder kort over zijn, de grootbanken zijn structureel niet de partijen aan wie u uw geld moet toevertrouwen. 95% van hun accountmanagers hebben geen vrijheid van handelen en zijn simpelweg verlengstuk van het beleggingsbeleid van de bank, Chinese muur ten spijt. Die winsten zijn voor de banken gewoon te mooi om te laten lopen.

Dan zijn er ook nog gespecialiseerde vermogensbeheerders. In veel gevallen kunt u daar pas terecht als u meer dan 200.000 euro vrij vermogen hebt, maar er zijn uitzonderingen bij wie u al eerder terecht kan.
Het voordeel van de vermogensbeheerder is het feit dat deze normaal gesproken zelf geen aanzienlijke beleggende partij in de markt is. Er is dus normaal gesproken geen conflict tussen eigen posities en de posities van klanten.
Wel is het hier zaak om heel goed af te stemmen wat u precies wilt. Ook de vermogensbeheerder kan zich laten meeslepen door enthousiasme en teveel gaan handelen. Daarbij moet u zich realiseren dat de extra aandacht die u hier krijgt niet gratis is. U betaalt een hoge fee en mogelijk ook een winstdeling. Zeker als u de vermogensbeheerder het rustig aan laat doen is het de vraag of u niet beter af zou zijn door het gewoon zelf te doen. Als die vermogensbeheerder in een jaar een prima 10% laat maken, dan houdt u daar netto 7,5% aan over. Zou u zelf niet in staat zijn om simpelweg door het kopen van een partijtje kwaliteit aandelen meer dan 7,5% rendement te maken?
Een vermogensbeheerder heeft in een actief beheerde portefeuille die flink inzet op vermogensgroei een meerwaarde als u daar zelf de tijd niet voor heeft. Realiteit is echter dat u, net als Warren Buffett, vaak beter af bent met buy and hold van kwaliteit aandelen die marktleider zijn en structureel winstgevend. Dat is lekker rustig beleggen en kent extreem lage kosten.

Klink zo lekker makkelijk hè, beleggen als Warren Buffett.
Hoe kunt u zo beleggen zoals Warren Buffett aan het beleggen is?
Het is veel simpeler dan u denkt...
U koopt gewoon op de Amerikaanse beurs Berkshire Hathaway B aandelen!
Of u wordt Insider abonnee op de Global Energy Newsletter en u krijgt van ons de opvolger van Berkshire Hathaway voorgeschoteld. Veel simpeler kan het niet en u bespaart vele procenten per jaar op kosten aan bank of vermogensbeheerder.
Insider abonnees zijn overigens ook een aanzienlijk bedrag per jaar kwijt. Daarom is dat abonnement pas rendabel bij vermogens van boven de 100.000 euro en liefst boven de 200.000 euro.
Het rendement van 2007 is in de GEN service tot op heden fantastisch. Buiten het abonnementsgeld en de $1 euro per aandelen transactie zijn er dan vrijwel geen kosten. Als belegger weet je dus wat het kost. Het nadeel is echter dat u het allemaal wel zelf moet doen. De verantwoordelijkheid voor uw handelen blijft hier ook volledig bij u liggen.

Zoals gezegd, er is niemand die zoveel om uw geld geeft als dat u dat doet. Als u dus vermogen heeft, dan zou het niet onverstandig zijn om er aandachtig mee om te gaan. Een paar ton euro's kan heel hard voor u werken. Wel moet u het dan goed aan het werk zetten.
Hoewel het een extreem jaar is met enorme rendementen, was een belegging in China dit jaar goed voor minstens 50% rendement en mogelijk meer. Als u 200.000 euro had, dan had u dat 100.000 euro winst kunnen opleveren. U had er ook 40 uur per week voor kunnen gaan werken (Als u zo'n interessant loon heeft. Zegt u maar, wat doet u liever?
Uw geld is goud waard. Maar dan heeft het wel de beste aandacht nodig.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?