zondag, april 08, 2007

 

Wat is geld?

Geld is niets anders dan een product dat in een samenleving een waarde vertegenwoordigd.
Toen er nog samenlevingen waren met een tekort aan zout, waren zouttabletten het ´geld´ van die samenleving.
Schelpen, schapen, koeien, veertjes, blokjes goud, muntjes en uiteindelijk 'papier geld' werd de standaard voor wat wij nu als 'geld' kennen.
'Ons' geld is ontstaan doordat handelaren hun goud in handen gaven van andere handelaren, de eerste bankiers, die er papier voor teruggaven. Het papier vertegenwoordigde het goud dat bij de eerste bankiers in bewaring was gegeven. Het voordeel was dat er geen kilo´s goud meegesleept hoefden te worden.
Dit papieren geld werd gedekt door de ware ´goud standaard´.
Ieder stukje papiergeld was altijd 100% gedekt door het goud dat in de kluis lag.

In Amerika is vervolgens de stap legaal gemaakt om meer papier uit te geven dan dat er aan goud in de kluizen lag.
In feite was dit een fraude van ongekende schaal, want de uitgever van dat geld had het goud niet om het te doen, maar omdat de Amerikaanse regering het meeste profiteerde, werd dit bedrog, dat in welke andere economische sector zwaar bestraft zou worden, gelegaliseerd.
Dit drukken van steeds meer geld werd zo overdreven dat op een gegeven moment de dollar, die eerst 100% gedekt werd door goud, op een gegeven moment nog maar 1/20 in goudwaarde kende.
Begin jaren zeventig werd de goudstandaard helemaal verlaten. Papier was nu in feite wat het was... papier.
In feite is het verbazingwekkend dat sinds die tijd de economie niet ineengestort is. Immers is Westers, en met name Amerikaans papiergeld, echt niets meer waard. De Amerikaanse regering kan via de FED onbegrenst geld drukken. Er is geen controle op en de hoeveelheid geld die door de Amerikaanse regering/centrale bank uit lucht gecreëerd wordt. Het is nu een staatsgeheim.

Geld is tegenwoordig dus vooral lucht. Het kan nog tientallen jaren duren voor heel dit luchtkasteel instort, het kan ook morgen gebeuren. De vraag roept zich op, wat is na de ineenstorting van het huidige dollarsysteem waarop de wereld drijft, het nieuwe geld?
Is het een andere munt dan de dollar, een munt die wel gedekt wordt door goud? Of wordt het weer goud, dat in principe een vrij waardeloos stuk metaal is. Een product als olie is zeer waardevol, maar onhandig om te bewaren. Platina, zilver, steenkool, grond, drinkwater, onroerend goed, al dat soort zaken vertegenwoordigt een waarde. Het is echter de vraag hoe hoog de waarde nog is als de economie ineenstort. Papiergeld is op dat moment zeker niets meer waard, dus al het andere is beter dan papiergeld.
Het is voor uw bescherming tegen de ineenstorting van de economie slechts de vraag hoe duur u al die andere zaken heeft gekocht.

Als we willen leren van de geschiedenis, dan zien we vooral dat mensen die hun waarde tijdens de ineenstorting van de economie in onroerendgoed, bedrijven en grondstoffen hadden, na de crisis het snelst weer nieuwe rijkdom vergaarden.
Het is dus heel onverstandig om veel geld cash te hebben, immers die Westerse munten en biljetten zijn in principe slechts een idee en niet meer dan dat, ze zijn in feite waardeloos als het er ooit eens op aankomt.
Daarnaast zien we steeds weer dat personen en bedrijven die in meer dan één land economisch actief zijn het snelst weer boven Jan zijn. Overheden zijn in jaren van crisis zeer onbetrouwbaar gebleken.

Wilt u dus iets meer zekerheid over uw vermogen, dan moet u
1. Uw waarde in bedrijven, onroerend goed en grondstoffen beleggen
2. Uw waarde in meerdere landen aanhouden
3. Zo min mogelijk Westers, ongedekt geld, cash aanhouden


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?