dinsdag, februari 27, 2007

 

Welke ruimte heeft de DNB?

Nout Wellink van De Nederlandsche Bank heeft afgelopen weekend stelling genomen tegen het Britse TCI dat opriep om ABNAMRO op te splitsen.
Die oproep is volgens de VEB niet tegen de wet en niet onbehoorlijk. Reden voor de VEB om een klacht tegen DNB en twee van haar bestuursleden in te dienen.
Volgens de VEB dient DNB zich te beperken tot haar wettelijke taak en zich niet te mengen in de open markt.
Nout Wellink gaf in de krant aan dat naar zijn mening TCI een stap te ver was gegaan en dat hij het niet accepteerde dat een buitenlandse partij zich zo diep in de Nederlandse financiƫle wereld waagde.
Blijkbaar is Wellink bang dat ABNAMRO het zelf niet redt. Waarom dat zo erg is blijft nog altijd onduidelijk. ABNAMRO zelf is niet van plan om zich op te splitsen, maar aandeelhouders zijn eigenaren. Dat geldt ook voor banken. Als de eigenaren besluiten tot splitsing (en zo ver is het nog lang niet) dan heeft de VEB een punt dat de DNB daar niet zomaar een publieke rol heeft om dat op voorhand al tegen te willen houden.
Betutteling en willen vasthouden aan bestaande structuren deden de Italiaanse Centrale bank topman de das al om. Ook daar was een rol voor ABNAMRO weggelegd. Gaat de Bank nu ook onbedoeld in Nederland oorzaak van een grote schoonmaak bij de Centrale Bank worden?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?