dinsdag, januari 23, 2007

 

ABP gaat op beleggingsavontuur

ABP gaat meer beleggen in hedgefondsen, private equity en in infrastructuur. Het pensioenfonds voor ambtenaren en docenten steekt een steeds kleiner deel van het vermogen in aandelen en obligaties. ABP kiest voor deze strategie vanwege het hoge rendement dat de alternatieve beleggingen bieden, terwijl het risico niet per se hoog is. Hedgefondsen proberen op onorthodoxe manieren zoveel mogelijk rendement te behalen, soms door het beleid van bedrijven te beïnvloeden. Private-equityfondsen beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven. In beide sectoren wil ABP de beleggingen de komende jaren opstuwen tot tien miljard euro. (Bron: Hypotheek Actueel)
- Nu moet u weten dat gemiddeld genomen de Hedgefunds al bijna twee jaar een waardeloos rendement laten zien. Simpelweg blind de AEX volgen zou u als belegger veel meer hebben opgeleverd. Hoe dat het ABP er dan bij komt dat hedgefunds een hoger rendement laten zien is mij een raadsel. Ze lopen achter een trend aan die in feite al lang over het hoogtepunt heen is. Het is niet de eerste keer dat ABP daar de mist mee in gaat. In de hype van eind jaren negentig speelde het pensioenfonds ook een mooie rol mee, door juist toen uit obligaties en in aandelen te stappen.
De Private equity hype is nu hoogstwaarschijnlijk op het hoogtepunt. Het is echter sterk de vraag hoe die fondsen rendement moeten blijven scoren, nu ze toch ook de hoofdprijs voor hun overnames moeten betalen.
ABP gokt met het pensioen van de ambtenaren. Gaat het mis, dan moeten de inwoners van Nederland het gat weer vullen. Niet bepaald een opwekkende gedachte.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?