maandag, november 21, 2005

 

Gaan olieprijzen weer stijgen?

Door Jack Hoogland

De daling in olieprijzen die we de afgelopen maand hebben gezien is in ieder geval voorlopig een halt toegeroepen. De eerste koufronten lijken zich aan te dienen, waardoor we voor het eerst sinds weken weer berichten zien over stijgende olieprijzen. In het noordoosten van de VS wordt voor de komende weken kouder weer verwacht en zelf moeten we sinds een week ook duidelijk een extra trui aantrekken. De website www.accuweather.com maakt voor de VS ook een forecast voor de komende 30-90 dagen, en de huidige verwachting is dat voor het noordoosten van de VS de temperaturen lager dan gemiddeld zullen zijn.

Gisteren werd nog bekend dat in Belgiƫ de benzine, diesel en huisbrandolie goedkoper worden. De prijsverlaging aan de pomp volgt altijd met een zekere vertraging de ontwikkeling op de markt. Een gevolg van de opeenvolgende verlaging van brandstofprijzen is dat consumenten al snel wat lakser worden, wat automatisch leidt tot een hogere vraag naar olie. Bovendien gaat de economische expansie in China en India gewoon door.

Met onze Top-Analyst strategie besloten we deze week tot een koopsignaal voor EOG Resources, een relatief klein Amerikaans oliebedrijf waarvan de winstverwachting voor dit jaar enorm is gestegen. Dit natuurlijk mede geholpen door prachtige kwartaalcijfers. We kochten het aandeel woensdag en prompt zagen we een stijging van 5%. Ook bij andere olie-aandelen zagen we koersstijgingen en op de grafieken zien we tekenen van bodemvorming. Het wil allemaal nog niet zeggen dat we nu weer een enorme stijging van olieprijzen gaan zien, maar het is wel verstandig om er rekening mee te houden.




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?