donderdag, november 17, 2005

 

Amerikaanse huizenmarkt op de top

Volgens één van de grotere vastgoedbeleggers is de Amerikaanse huizenmarkt op de top gekomen. Als we kijken naar de november cijfers, dan heeft hij gelijk. De sentimentscijfers over november zijn sterk teruggevallen.
Kijken we echter naar bijvoorbeeld de Nederlandse situatie, dan roepen de makelaars al jaren dat we aan de top zitten, maar ieder jaar komt er toch weer een paar procent bij de gemiddelde huizenprijs bij. Wat wel flink minder is geworden is het volume en daarmee het inkomen van de makelaars. Hun beste tijd ligt al wel vijf jaar achter ons. Daarbij komt dan nog het feit dat er nog altijd meer makelaars bijkomen omdat vooral verzekeringstussenpersonen uit noodzaak overstappen naar andere sectoren, waaronder de makelaardij. De dunnere spoeling moet dus ook nog eens met meer mensen gedeeld worden. De huizenprijzen zijn echter over het algemeen niet omlaag gegaan. Op enkele enorm overgehypte wijken na. Nu echter de rijken in een jaar tijd weer 10% rijker zijn geworden zal de vraag in de extreem dure klasse ook wel weer aantrekken.
De huizenmarkt op de top is dus maar net de vraag hoe je in de markt staat. In Amerika is het nu een gouden tijd voor makelaars. Die moeten nu hun schaapjes op het droge krijgen, want zo mooi als nu zal het waarschijnlijk de aankomende twintig jaar niet meer worden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?