maandag, november 21, 2005

 

ECB lijkt rente te willen verhogen

Zal de ECB binnenkort dan eindelijk de rente gaan verhogen?
Trichet was er vrijdag eigenlijk wel duidelijk over. Hij zei: "Na tweeeneenhalf jaar historisch lage rentetarieven te hebben gehandhaafd, denk ik dat we klaar staan om een besluit over de rente te nemen". Als hij dat waar maakt, dan zal de rente waarschijnlijk al per 1 december met een half procent kunnen worden verhoogd naar 2,5%. Het zou de eerste renteverhoging van de ECB sinds juni 2003 zijn.
De banken en andere hypotheekverstrekkers zijn er blij mee, want hoewel de Europese rente en de hypotheekrente los van elkaar staan, is het nu wel het idee dat alle rentes gaan stijgen. Enkele banken hebben ook al hun hypotheekrentes opgetrokken. De banken merken nu dat steeds meer consumenten hun hypotheek daarop oversluiten naar een hypotheek met een lagere looptijd.
Hewt is echter nog niet gezegd dat de hypotheekrente nu echt de bodem al geraakt heeft. wel vaker spelen banken wat met de rente. Dit schud de consumenten wat los en iedere oversluiting is koren op de molen van de banken. Immers moet de consument vaak wel een boete betalen. Daarnaast bindt het de consument weer veel langer aan de bank, dus hoe dan ook wint de bank.


Tom Lassing

www.beursbrief.com




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?